ÇOCUKLARDA DİŞ GICIRTDARTMA

Anneyizbiz
 
Çocuklarda hatta bebeklerimizde gördüğümüz diş gıcırdatma problemleri birçok sebebe bağlı olabilir. Aileler dikkat!


Geceleri ya da gün içerisinde diş gıcırdatan çocukların, bebeklerin neden diş gıcırdattığını yani sebebini bilmek gerekir. Diş gıcırdatan çocukların sadece gıcırdatmalarından dolayı baş, boyun bölgelerinde ağrılar, kulaklarda çınlamalar ve ileri safhalarda çene eklemlerinde ağrılar gözlenmektedir. Diş gıcırdatmalarında takip çok önemlidir. Anne ve babaların diş sıkan çocukların takibini iyi yapmaları, doktor açısından teşhisi kolaylaştıran bir faktördür.

Bebekler dişleri yeni çıktığında dişlerini tanımak için bir takım şeyleri çiğnerler. Isırırlar hatta parmaklarını ısırıp neler yapabileceklerini keşfederler. Bunun yanı sıra alt üst dişlerini birbirine sürterek onların orda olduğunu hissederler ya da onun çıkardığı ses hoşlarına gidebilir. Uyurken yapılan gıcırdatma ise genelde çeneler arası ilişkiye bağlı olsa da birçok sebebi olabilir. Bebeklerin bir takım hastalıkları bunlara sebep olabilir. Sistemik bir rahatsızlığı olup olmadığına bakılmalıdır. Son dönemlerde barsak parazitlerinin de diş gıcırdatmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.

SEBEPLERİ

1. Daimi dişlenmeye geçerken bir takım biyokimyasal ajanlardan dolayı diş sıkma

2. Sistemik rahatsızlıklardan dolayı diş sıkma[barsak parazitleri, sinüs akıntıları)

3. Psikolojik problemlerden dolayı diş sıkma (kıskançlık, kızgınlık)

Bu tür problemler diş sıkmaya sebep olduğu gibi hatalı yapılmış bir dolgu bile diş sıkmaya sebeptir. Ayrıca barsaklarında sorun yaşayan bir çocukta barsak hareketlerinin artmasına bağlı olarak sindirim enzimleri salgılanır. Midede asit oluşumunu tetikleyen bu sıralı faaliyetler sonucunda tükürük akışı artar ve çiğneme kasları kasılır bu da diş gıcırdatmaya yol açar.

Sinüzitli hastalarda sürekli olarak geniz bölgelerinde bir hareketlenme vardır ve çocuk bu durumdan rahatsız olarak diş sıkabilir veya gıcırdatabilir. Gece boyu süren akıntılardan çocuk iyice rahatsız olup sıkma süresini daha da artırabilir, alışkanlık kazanabilir.

Çocuklarımızın da duygularının olduğunu unutmamak gerekir. Onların da stresleri, kıskançlıkları, pişmanlıkları hatta obsesyonları, gergin günleri ve uykusuzluk problemleri olabilir. Bu durumlarda da diş gıcırdatma olma ihtimali yüksektir.

Çocuklardaki bruksizm ve çözüm yollarına bakacak olursak aslında çözümü bulmak için sebebi bulmak gerekir. Aile - çocuk- diş hekimi kendi aralarında bu durumu anlaşılır bir şekilde konuşur ve sebep bulunursa çözüm de kendiliğinden gelir. Gıcırdatmanın ağız içindeki etkilerine bakılır. Ağız içi problemleri çözülür. Gerekirse küçük aygıtlar yapılarak sorun giderilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.