ÇOCUKLARDA GÜNEŞE DİKKAT

Anneyizbiz

Yaz mevsimi geldi. Güneşle birlikte çocuklarda tehlikelerde artıyor. Ama anne baba olarak bunları dikkat edin!

 
Vücudumuzdaki zedelenmiş hücreler tekrar yenilir veya tamir edilir. Kandaki kırmızı hücreler yaklaşık 120 gün yaşar. Bu sebeple her gün kandaki kırmızı hücrelerin yaklaşık %1’i yeniden üretilir.Yenilenme ve tamir süreci vucudumuzda hemen hemen her organda, her gün olmaktadır.

GÖZ MERCEĞİ HÜCRELERİ YENİDEN YAPILAMAZ


Göz merceğindeki hücreler hiçbir zaman yeniden yapılmaz ve mercek proteinleri hiçbir zaman tekrar üretilemez. Bu sebeple göz merceği kendini tamir edemez ve her geçen gün yapısı gittikçe bozulur.

GÖZ MERCEĞİNDE KATARAKT OLUŞUMU


Göz merceği ışığı göz arkasına taşır ve sinir tabakasına odaklanmasını sağlar. Bazen mercekte küçük bulanık lekeler oluşur ve ışığın göz içine geçmesini engellemeye başlar. Bu lekeler zamanla merceğin tamamına yayılır ve ışığı geçirmez hale gelir. Göz merceğindeki bu bulanıklığa katarakt denir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ, KATARAKT VE SARI NOKTA HASTALIĞI

Mercekteki proteinlerin zedelenmesiyle katarakt oluşmaktadır ve göz merceğindeki bu lekelerin en önemli sebebi, ultraviyole ışıklarıdır. Ultraviyole ışıkları katarakt yanında sarı nokta hastalığının oluşumunu da başlatmaktadır.

ÇOCUKLARDA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ

Çocukların güneş ışığına maruz kalması tehlikelidir. Çünkü güneş ışınları içinde tehlikeli UV ışınları bulunmaktadır. 10 yaş altı çocuklarda göz siniri tahribatı riski daha yüksektir. Bu nedenle çocuklar özellikle öğle saatlerinde 10-14.00 arası güneş gözlükleriyle gözlerini korumalıdır.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.