ÇOCUKLARDA OBEZİTE ARTIYOR

A.A

Obezite artıyor. Isparta ve bölgesinde taramadan geçirilen 5 bin 26 çocuğun yüzde 11,6'sının obezite olduğu belirlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü tarafından Isparta ve bölgesinde taramadan geçirilen 5 bin 26 çocuğun yüzde 11,6'sının obezite olduğu  belirlendi.

Süleyman Demirel  Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bölümü tarafından Isparta ve bölgesinde taramadan geçirilen 5 bin 26 çocuğun yüzde 11,6'sının obezite olduğu  belirlendi.

SDÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilm Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın hastalığı olarak nitelendirilen  obezitenin tehlikesini ve bölgelerindeki durumunu değerlendirmek amacıyla tarama  çalışması yaptıklarını söyledi. Yaklaşık beş yıl önce başlattıkları ve 5 bin 26  çocuk üzerinde yapılan tarama sonunda bölgedeki çocuklarda obezite oranını yüzde  11,6 olarak belirlediklerini bildiren Doç. Dr. Dündar, bu oranın küçümsenmeyecek  kadar ciddi olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Dündar, taramadan geçirilerek obezite teşhisi konulan  çocuklardan yüzde 58'inin obezitesinin yüksek derecede olduğunu belirterek, şu  bilgileri verdi:

"Yaptığımız değerlendirmede, obez çocuklarda şiddetli obezitenin yanı  sıra insülin direnci ve kan şekeri yüksekliği, hipertansiyon ve kan lipitleri  yüksekliği ile daha çok yetişkinlerde görülen metabolik sendrom denen durumu da  yüzde 39 gibi yüksek oranda saptadık. Bu durum obez çocukların ileriki  yaşamlarında diyabet ve kalp hastalıklarına daha erken ve sık olarak  yakalanacaklarına işaret etmektedir. Bu bulgular, obezitenin Türk çocuklarında  endişe verici boyutlara ulaştığının bir göstergesidir."
        
"ANNE SÜTÜ ALANLARDA OBEZİTE ŞİDDETİ DÜŞÜK"
        
Tarama sonucu, bebekliklerinde anne sütüyle beslenen çocuklarda obezite  şiddeti ve metabolik sendrom sıklığının, anne sütü almayanlara göre belirgin  oranda düşük çıktığına işaret eden Doç. Dr. Bumin Dündar, bu bulgunun da anne  sütü ile beslenmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Anne ve babasından birinin obez olmasının çocuklardaki obezite sıklığı ve  şiddetini belirgin derecede artırdığını kaydeden Doç. Dr. Dündar, aileleri  uyardı.

Obezitenin toplumda çocuklar için bazen bir sağlık göstergesi olarak  görülebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Dündar, şöyle devam etti:

"Bazı aileler şişman çocukların sağlıklı olduğunu düşünür. Obezite  çocukluk çağında da tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve mutlaka bir çocuk  endokrin uzmanı tarafından tetkik ve tedavisinin yapılması gerekir. Çocukluk yaş  grubunda obezite sıklığının artması, ileriki yaşlarda başta kalp hastalıkları,  yüksek tansiyon, diyabet ve metabolik sendrom gibi hastalıkların sıklığını  artırmaktadır. Bu hem toplum sağlığına hem de ülke ekonomisine olumsuz  yansımaktadır."

Çocukların obeziteden korunmalarını sağlamak için öncelikle  beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Dündar, çocukların  fast-food tarzı beslenmeden, abur cubur yiyeceklerden uzak tutulması, düzenli  spor yapmaları, sürekli bilgisayar ve televizyon başında vakit geçirmelerinin  önlenmesi gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Dündar, toplumun çocukluk çağı obezitesinin önemli bir sorun ve  hastalık olduğu konusunda bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğunu, ABD gibi gelişmiş  ülkelerin en önemli sağlık sorununun obezite olduğunu bildirdi. Doç. Dr. Dündar,  önlem alınmadığı takdirde yakın zamanda Türkiye'de de obezitenin, özellikle çocuk  yaş grubunun en önemli sağlık meselesi olacağına dikkati çekti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Ocak 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.