Çocuklarda Ortodonti Tedavisi
Bu dişe ait bir süt dişi yok. 6 yaş dişleri, yani ilk kalıcı azı dişleri kapanışımızdaki en önemli dişler. Daha sonra ön bölgedeki süt kesici dişler yerlerini yavaş yavaş kalıcı kesici dişlere vermeye başlıyor. İşte tam bu dönemde yapılan ilk ortodonti muayenesinde ileriye yönelik bir takım dişsel ve iskeletsel bozuklukları önceden yakalayabilme şansına sahip oluyoruz.
Çocuklarda Ortodontik Tedavi neden yapılır?
Çocuklarda küçük yaşlarda saptanan bazı problemler erken dönemde tedavi edilirse, ileride oluşması muhtemel kapanış bozuklukları ciddi boyuta ulaşmadan tedavi edilebilir. Hem süt, hem kalıcı dişlerin ağızda bulunduğu “karışık dişlenme” döneminde çocuklarda; parmak emme, uzun dönem emzik ya da biberon kullanma, yanlış yutkunma, dudak emme, yabancı cisim ısırma gibi bazı istenmeyen alışkanlıklar olabilir. Bu dönemde uygulanabilecek önleyici ve erken ortodontik tedaviler ile ileride oluşabilecek kötü diş ilişkileri bu yaşta saptanıp tedavi edilebilir.
Çocuklarda alt çenenin önde olduğu durumlarda da gelişimi yönlendirebilmek adına, ortodontik tedaviye erken başlamak gereklidir.
Çocuklarda Ortodontik Tedavi nasıl yapılır?
Karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda genellikle hareketli ortodontik apareyler kullanılır. Takılıp çıkartılabilen damaklıklarla çene genişletmeleri, istenmeyen alışkanlıkları önleyici apareyler, yanlış kapanan dişleri doğru yerine konumlandırabilen damaklıklar, alt-üst çene ilişkilerini düzenleyen aygıtlar bu dönemde sıklıkla kullanılan ortodontik apareylerdir. Ayrıca çenelik, face-mask gibi ağız dışı aygıtlar da bu damaklıklara eşlik edebilir.
Çocuklarda kullanılan hareketli aygıtlar sadece yemekler sırasında çıkartılır, dişler fırçalandıktan sonra uyku dahil 24 saat takılması istenir. Çocuklar bir-iki gün içinde kolaylıkla bu damaklıklara uyum sağlarlar. Genellikle toplam tedavi süreleri 1 yıla yakındır.
Çocuklarda Ortodontik Tedavinin Avantajları Nelerdir?
Erken dönem yapılan ortodontik tedaviler ile;
• Dengeli olmayan yüz ve çene yapısının düzeltilmesi,
• Ağızdan solunumun diş ve çene yapılarına olabilecek kötü etkilerinin engellenmesi,
• Fonksiyondaki (çiğneme, konuşma gibi) ve çenelerin kapanışındaki bozuklukların tedavileri,
• Parmak emme, tırnak yeme, yanak ve dudak ısırma gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi,
• Aşırı ileride veya geride konumlanmış çene yapılarının düzeltilmesi,
• Önde konumlanmış dişlerin ve çenelerin doğru pozisyonlandırılması,
• Alt ve üst çenedeki dişlerin temas etmemesi veya normal olmayan bir şekilde kapanmasının engelenmesi,
• Süt dişlerinin erken ya da geç kayıplarının kalıcı dişlenme dönemine olabilecek kötü etkilerinin giderilmesi,
• Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış veya sürmemiş dişlerin varlığında dişlerin doğru yerlerine yerleştirilmesi sağlanır
Çocuklarda Ortodontik Tedavilerin Süresi Ne Kadardır?
Çocuğun sahip olduğu dişsel ve iskeletsel bozukluğa göre, tedavi süreleri değişmekle birlikte, genellikle hareketli damaklıkların kullanım süreleri bir yıl kadardır. Ağız dışından takılan ortodontik apareylerle tedavi süreleri 1,5-2 yıla kadar uzar.
Yanlış yutkunma gibi dil hareketleri ve buna bağlı konuşma bozuklukları nedeniyle kullanılan hareketli aygıtlarla yapılan ortodontik tedavilere konuşma terapisinin de eklenmesinde yarar vardır. Konuşma terapistinin yönlendirmeleriyle beraber hastanın ortodontik tedaviye iyi katılımı da sağlanırsa tedavi bir yıldan az bir zamanda tamamlanabilir.
Sürekli ağız solunumu ve buna bağlı diş problemleri nedeniyle tedavi ettiğimiz hasta gruplarında da tedavilerimize KBB tedaviler eşlik etmelidir.
Çocuklarda Kullanılan Ortodontik Teller Diş Çürüğüne Neden Olur mu?
Ortodontik tedavilerde kullandığımız teknik ne olursa olsun, çocuklara tedavi başında verdiğimiz oral hijyen eğitimi doğru olarak yapılırsa diş çürüğü ile karşılaşma ihtimalimiz o kadar azalır. Bu konuda ebeveynlerin katılımı da oldukça önemlidir. Çocuğun her yemekten sonra yeterli bir süre ve doğru teknikle dişlerini fırçalayıp fırçalamadığını kontrol etmek ve fırçalama alışkanlığını kazandırabilmek adına ebeveynlerin etkin bir şekilde destek olması gerekir. Fırçalama alışkanlığını kazanan çocuk, hayat boyu doğru fırçalama ile çürüklerden uzak, sağlıklı bir ağıza sahip olacaktır.
Paylaş