Çocuktaki öğrenme bozuklukları nelerdir?
Öğrenme bozukluğu tanımında, çocukların belirli alanlarda yetersizlikler gösterdikleri belirtilmektedir. Bunlar, matematik bozukluğu, okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu şeklinde tanımlanmaktadır.
Öğrenme ilişkisini neler etkiler?
a) Öğretmendeki değişiklikler
b) Öğrencideki değişiklikler
c) Durum ve çevredeki değişiklikler Öğretmen hem eğitim hem öğretim sürecinde etkili hem de çocukların gelişimini, psikolojisini iyi bilmeli etkili öğretmenlik yöntemlerini bilmelidir.
Öğretmenin ilişkisi sonuçları
Öğretmenler gençlere bir şey söylediklerinde onun hakkında ileti vermiş olurlar. Bugün onunla ilgili verdiğimiz iletiler kendi ile ilgili değer yargılarını oluşturur. Bu nedenle öğretmenin yaklaşımı öğrencinin kendi değer yargısıyla ilgili ve öğretmenle ilişkisi açısından yapıcı olabileceği gibi yıkıcıda olabilmektedir.
Öğrenme bozuklukları nelerdir?
Öğrenme Bozukluğu tanımında, çocukların belirli alanlarda yetersizlikler gösterdikleri belirtilmektedir. DSM-IV 'e göre öğrenme bozukluğu, matematik bozukluğu, okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu şeklinde tanımlanmaktadır.
Öğretmenin öğrenciyle ilişkisinde uygulaması gereken öğeler
Öğrenciyi kabul etme, yapıcı konuşma, edilgin dinleme (sessizlik) kapı aralayıcı iletiler (bu konuda konuşmak ister misin?) etkin dinleme, doğru iletişim, motivasyon. Aile, öğretmen, okul, işbirliği çocuk eğitiminde oldukça önem taşımaktadır. Bir takım psikiyatrik rahatsızlıklarda kaliteli öğrenci-öğretmen ilişkisini engelleyebilmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, depresyon, yaygın gelişimsel bozukluklar, zeka engeli vb. gibi durumlarda tedavi ekibiyle işbirliği önem taşımaktadır.
Matematik becerisi eksik olanlar
Matematik bozukluğunda, kişinin kronolojik yaşı, zeka düzeyi ve yaşına göre aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda, matematik becerisi, beklenenin önemli ölçüde altındadır. Bu çocuklar, işlem yapmakta zorlanırlar, işlem yaparken yavaştırlar, sayı kavramını algılamakta, sembolleri ve çarpım tablosunu öğrenmekte zorlanırlar. Problemi çözerken bağlantıları kurmakta zorlanırlar. Bu duruma eşlik eden sorunlar olsa bile matematik becerisi sorunları çok daha fazladır.
UZM. DR. SERDAR ALPARSLAN<
DR. AHMET ÇEVİKASLAN
KAYNAK: //www.bugun.com.tr
Paylaş