DEPRESYON HIZLA YAYILIYOR
DHA
Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu, toplumsal yapıda depresyonun hızla yayıldığını söyledi.
Türkiye'de depresyon ilacı kullanımının son iki yılda 14 milyon kutudan 27 milyon kutuya çıkmasının depresyon artışının en önemli göstergesi olduğunu belirten Dr. Menteşoğlu, "Bu demektir ki toplumumuz hızla depresifleşiyor. Yaşama sevinci, umut, mutluluk gibi parametreler düşüyor. Depresyona girenlerin çoğunluğu istikametsizlik ve manevi boşluk yaşadığı için psikoterapistin bu hususlara özellikle dikkat etmesi gerekiyor" dedi.
Toplumda depresyonun 'delilik' olarak nitelendirildiği için etiketlenme korkusu nedeniyle depresyona giren kişilerin psikoterapi görmeyi reddettiğini de belirten Dr. Menteşeoğlu, bu durumu aşamayanların intihara yöneldiğini söyledi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Denizli Şubesi Bilimsel Toplantı Sekreteri Doç.Dr. Filiz Karadağ ise, ruhsal bozukluğu olan bireylerin yaklaşık yüzde 75'inin uygun tedavi olanaklarına ulaşamadığını söyledi. Doç.Dr. Karadağ, bunda nüfusa oranla ruh sağlığı uzmanlarının sayısının az olması, bireylerin hekime başvurmaktan çekinmeleri ile ekonomik ve sosyal güçlüklerin etkili olduğunu söyledi.
Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Denizli'de 15 psikiyatri uzmanın görev yaptığını belirten Doç.Dr. Karadağ, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her dört insandan birinin yaşamının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiği dikkate alındığında Denizli'de tahminen 200- 250 bin kişinin ruhsal hastalıklardan etkileneceğini söyleyebiliriz. Denizli'de ruh sağlığı hizmeti veren kurumlara bu yıl içinde yaklaşık 70 bin başvuru yapılmıştır. Bu sayının kontrole gelen hastaları da kapsadığı hesaba katılırsa ruhsal hastalığı olan kişilerin beşte birinden daha azının profesyonel sağlık hizmetlerine ulaşabildiği düşünülebilir" diye konuştu.
Paylaş