Depresyon tedavisi cinsiyetlere göre değişir mi?

Alzheimer ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar konusunda çalışmaları bulunan Stanford Tıp Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, Üsküdar Üniversitesi ile birlikte yürütülen cinsiyet farklılıklarının majör depresif bozukluk üzerindeki etkileri çalışmasını değerlendirdi.

Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, yaptıkları bir çalışmada tedaviye yanıt vermeyen kadınların sayısının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu kaydetti. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanlarının katılımıyla her hafta gerçekleştirilen Bilimsel Toplantıların bu haftaki konuğu, Alzheimer ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar konusunda çalışmaları bulunan Stanford Tıp Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson oldu.

Pandemi önlemleri kapsamında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen toplantıya ABD’den katılan Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, “Deep Learning Approach to Evaluate Sex Differences in Response to Neuromodulation in Major Depressive Disorder” (Majör Depresif Bozuklukta Cinsiyet Farklılıklarının Nöromodülasyon Cevabında Derin Öğrenme Yaklaşımı) başlıklı bir sunum yaptı.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi önemli bir birikime sahip

Nöromodülasyon konusunda NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nde çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, “Nöromodülasyon konusunda hastanenizde çok önemli bir birikim var.” dedi.

Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, Uluslararası Beyin Araştırmaları Konsorsiyumu’nda da kurucu ortağı olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile birlikte nöromodülasyon çalışması yaptıklarını belirterek depresyonla ilişkili Transkranyal Manyetik Uyarım tedavisiyle  işlevsizleştirmeye ilişkin çalışmaların NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nde de yapıldığını kaydetti. Bu işlemlerin İran’da da uygulandığını ifade etti.

Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, “Ben bu alandaki çalışmalarımda özellikle cinsiyet farklılıklarına baktım. Kadın ve erkek arasında çok ciddi anlamda farklılıklar var. Peki bu durum tedavide kendini nasıl gösteriyor? Acaba depresyon seviyesi kadınlarda biraz daha mı fazla kendini gösteriyor? Biraz daha farklı bir tedavi mi gerekiyor?  Bunu Stanford Üniversitesi’ndeki laboratuvarda çalışma konusu yaptım. Aynı zamanda rehabilitasyon hizmetlerine farklı açılardan bakıyorum. Epidemiyoloji ve MRI açısından bakıyoruz çünkü çok ciddi donanımlı bir ekiple çalışıyoruz.” dedi.

Tedaviye yanıt vermeyen kadınların sayısı daha yüksek

Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, sunumunda kadın ve erkek katılımcılarla gerçekleştirdiği bir araştırma verilerine yer vererek yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 25 kadın ve 25 erkek hastanın katıldığı bir araştırma sonuçlarını ele alan Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, “EEG’nin önce ve sonra kaydedildiği,  rTMS ile tedavi edildiği, kadın ve erkek deneklerin TMS öncesi ve sonrası sınıflaması için Üsküdar Üniversitesi Yapay Zeka ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 5 farklı derin öğrenme modeli oluşturuldu.” dedi.
 
Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, tedaviye yanıt vermeyen kadınların sayısının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu kaydetti.

Kadınlara yönelik çalışmalar artırılmalı

Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, kadın deneklerin daha fazla kullanıldığı çalışmalarla daha fazla veri elde edilebileceğini belirterek “Genelleme için model daha fazla veriyle beslenmeli, ön sonuçları çeşitli ülkelerdeki kadınlar gibi hassas popülasyondaki kişilerin tedavi planlaması için geniş etkileri vardır. Hizmet vericilerin taşınabilir ve ucuz maliyetli EEG cihazları kullanması tedaviye dirençli depresyon için bir sonraki eylem planına karar vermelerine yardımcı olabilir. Farklı ülkelerde farklı depresyon seviyeleri olabilir. Kadınlarda depresyonun etkileri biraz daha farklı. O yüzden bu tarz hizmeti farklı kültür ortamlarında farklı şekilde uygulamak önemlidir.” dedi.

Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği'nin (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) çalışmalarına da katılan Prof. Dr. Maheen Mausoof Adamson, iş birliği ve bilimsel toplantıya davetlerinden dolayı Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a da teşekkür etti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Eylül 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.