DESTEK BAŞARIYI ARTIRIYOR
Zaman Gazetesi
Ailesinden ve arkadaşlarından olumlu destek alan bir öğrencinin başarı grafiği yükselebiliyor, tabii bunun aksi de söz konusu.
İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının sosyal destek kaynaklarını araştıran İmer Karadağ, yüksek lisans tezinde akademik yönden başarılı olan öğrencilerin, başarısız olan öğrencilere göre aile ve çevrelerinden daha çok destek aldıklarını tespit ettiklerini söyledi.
2005-2006 eğitim yılında Adana il merkezinde farklı sosyo-ekonomik düzeydeki 3 ilköğretim okulunun 5'inci sınıflarından rastgele seçilen 305 öğrenci ile yapılan araştırmaya göre başarılı öğrenciler, başarısız öğrencilere oranla arkadaşları tarafından daha çok seviliyor. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı'nda Doç. Dr. Filiz Yurtal danışmanlığında yapılan araştırmaya göre aile ve çevrenin sosyal desteğini tam olarak algılayan çocuklarda başarı oranı yükseliyor.
İmer Karadağ, çocuğun öğretmenlerle iyi ilişkiler kurmasının onun ruh sağlığı, akademik başarısı ve geliştireceği akademik tutum ve davranışları açısından büyük önem taşıdığını söylüyor. Karadağ, anket çalışmasında öğretmenlerin akademik yönden başarılı olan öğrencilerin düşüncelerine diğer öğrencilere göre daha çok değer verdiği sonucunun çıktığını belirtiyor. Buna göre, "başarılı öğrenciler kendilerini öğretmenlerine daha yakın hissediyor ve sorumluluklarını yerine getirdiklerinde daima öğretmenlerinin onayını aldıklarını" düşünüyorlar.
Aileler, stres kaynağı olmamalı Sosyal desteğin en temel kaynağı ailedir. Anne ve baba çocuğa sevgi ve güven ortamı hazırlamalı, 'stres' değil.
Çocuğun yeteneklerinin gelişmesine yardım edilmeli, davranışlarına yön gösterilerek zorlandığı durumlarda destek olmalılar. Bu, gerektiğinde denetlemek ve uygun ceza vermeyi engellemez.
Eğer aile ortamı stresli ise çocuğa kötü davranma ihtimali artar ve bu durum, çocuk için önemli bir stres kaynağı oluşturur.
Anne-babanın itici davranışları çocuğun kendisini değersiz bulmasına sebep olur ve bu ortamda yetişen çocuk, kendisi ile ilgili olumlu düşünceler geliştiremez.
Ailelerin çelişkili tavırları çocuğu kararsız bir ruh haline sokabilir. Çocuk hangi davranışlarının onaylanıp hangilerinin onaylanmayacağını tahmin edebilmelidir.
Öğrencilerin okul başarılarında anne, baba, öğretmen ve arkadaş desteği oldukça önemli bir yer tutuyor. Yeterli desteği görmemek ve çevresiyle ciddi çatışmalar yaşamak, okul başarılarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Paylaş