Disleksi Kaç Yaşında Anlaşılır

Disleksi, kişilerin normal veya üstün derecede bir zeka düzeylerine sahip olmalarına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde yaşadıkları problemlere verilen genel isimdir.

Hastalar okuma, yazma ve matematik konularında zeka seviyelerinden daha düşük bir performans gösterebilmektedirler. Aslında disleksi de genel olarak en yaygın şekilde görülen öğrenme güçlüğüdür. Kişi yaşına, zeka düzeyine, eğitim seviyesine rağmen kendi düzeyindeki diğer kişilere oranla daha az öğrenme becerisine sahiptir. Yani disleksi hastalarında yeterince öğrenememe problemi yaşanmaktadır.

Disleksinin Belirtileri Nelerdir?

Aslında yaşıtlarına göre belli konularda ilgili ve becerikli olan hastalar her zaman dikkat çekmişlerdir. Disleksi hastalığı olan kişiler genel olarak bir konuya odaklanamazlar. Odaklanma problemi ile beraber dikkatlerinde büyük bir eksiklik görülen bu kişiler kendilerini bir konuya bağlamaktan kaçınmışlardır. Hastalar genellikle ödev yapmaktan oldukça kaçınmakta, ödev yapmayı sevmemekte, okuma ve yazma sırasında harfleri karıştırabilmektedir. Gerekli bilgiye sahip oldukları halde bunu yansıtmakta oldukça zorluk çeken hastalar yaşadıkları bu büyük sıkıntı dolayısıyla kendilerini toplumdan uzaklaştırmaktadırlar. Peki disleksi problemi hangi dönemlerde kendini göstermektedir? Erken bir yaşta anlaşılması ile bu durumun önüne geçilebilir mi? Disleksi kaç yaşında anlaşılır?

Disleksi Hangi Yaş Aralığında Kendini Göstermektedir?

Aslında çocuklar dikkatli bir şekilde takip edildiklerinde ve yaptıkları şeyler incelendiğinde 0-6 yaş arasında bile disleksi tanısı koyulabilmektedir. Çocuklarda konuşma yaşlarında gecikmelerin yaşanması, kelimelerin tamamen farklı bir şekilde söylenmesi, oyun oynarken çok çabuk sıkılmaları, sağ-sol kavramlarında karışıklıklar yaşamaları, renkleri karıştırmaları sayılabilmektedir. Ayrıca ilkokul döneminde de okuma yazmada güçlük çekmeleri, bazı harfleri birbirine karıştırmaları en sık görülen disleksi belirtileridir.

Disleksi hastalığında ne kadar erken teşhis koyulabilirse o kadar fazla yol kat edilecektir. Bu noktada ailelere büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Çocuklarınıza karşı her zaman sabırlı davranmanız ve yaşadıkları bu problem dolayısı ile onu aşağılamamanız gerekmektedir. Evde bir arada farklı çalışmalar yaparak, sürekli alıştırmalarla dikkat eksikliği problemini minimuma indirmeye çalışabilirsiniz. Unutmayın ki aileler olarak bu dönemde çocuklarınıza en büyük desteği sizler vereceksiniz.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2019Yayınlanma Tarihi:22 Mart 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.