DNA hakkında bunları bilin
- Watson ve Crick aslında DNA’yı keşfetmediler. Bu keşif 1869 yılında İsviçreli biyokimyacı Friedrich Miescher tarafından yapılmıştır. Friedrich Miescher akyuvar hücrelerinin çekirdekleri üzerinde çalışırken bu molekülü keşfederek izole etmiştir. Watson ve Crick ise DNA’nın çift sarmal yapısını keşfetmişlerdir.
-DNA’nın kalıtsal bilgilerimizi taşıdığını 1940’lı yılların başlarında bakteriyolog Oswald Avery ve arkadaşları keşfetmiştir. - Watson ve Crick, 1953 yılında DNA’nın çift sarmal yapısını keşfetmişlerdir. Bu keşif Nature dergisinde yayınlanmıştır. Bu keşifleri onlara Nobel Ödülü’nü kazandırmıştır. - Fosfor, DNA için çok önemli bir maddedir. Fakat yakın zamanda NASA’dan bilim insanlarının oluşturduğu bir araştırma ekibi, fosfor yerine arsenik kullanan bir bakteri keşfettiler.
- Eğer vücudumuzun bütün hücrelerindeki çekirdeklerin içerisindeki DNA’yı uzatırsanız 10 milyar mil eder. Yani bu da, Dünya ile Pluto arasındaki mesafeye eşittir. - DNA’ların çoğu çekirdeklerde bulunsa da mitokondrilerimizin içerisinde de hatırı sayılır ölçüde DNA vardır.
-.Bakteriler dışında en küçük genom bağırsak paraziti olan Encephalitozoon intestinalis’e aittir. Genomu toplam 2.3 milyar baz çiftinden oluşur. -.Bilim insanları sentetik DNA kullanarak, grip, HIV, Hepatit C gibi hastalıkları viral yollarla (virüsleri zararsız hale getirerek) tedavi bulmak için çalışıyorlar. -.Batı Nil virüsü, melanom ve hemorajik hastalığı için DNA aşıları var ve zaten atlar, köpekler, ve somonlar için kullanılıyor. - Hong Kong’da bulunan Çin Üniversitesi tarafından geliştirilen teknik ile hamile kadının kan plazmasından elde edilen fetal DNA ile Down Sendromu için test geliştirdiler. Bu da, doğum öncesi DNA taramasının bir gün amniyosentezin yerini alabileceğini gösteriyor. - Telomerler, kromozomların uçlarında yer alan DNA dizileridir. Telomerlerin boyu kısaldıkça hücreler yaşlılık dönemi ve bölünme evresine geçerler. Bilim insanları ise bu telomerleri uzatarak ömür uzunluğunu artırmak için çalışıyorlar. - Boston’da Dana Farber Kanser Enstitüsü Araştırmacıları, farelerde telomeraz enzimini kontrol ederek yeni beyin hücreleri oluşturdular ve bu hücreler daha uzun ömürlü oldular.
-.Osaka Üniversitesi’nden bilim insanları, geliştirdikleri mutasyonlara hassas fareler sayesinde yeni özellikler keşfetmeyi planlıyorlar. - İnsan genomunun %8’i biz 40 milyon yıldır primattan evrimleşirken vücudumuza entegre olan virüsten kaynaklanıyor. - Bilim insanları canlı türlerini korumak için iddialı bir proje ortaya attılar. Planktonlardan balinalara kadar dünyadaki büyüklü küçüklü tüm canlılar barkod sistemi ile tasniflenecek. - Adli uzmanlar, DNA parmakizinden suçluları tespit edebiliyorlar.
- Gıda ve genetiğin ilginç birlikteliği. Mikrobiyologlar, Stilton peynirinin tadını etkiledikleri saptanan bakterilerin genomlarını analiz edecekler. - ENCODE Projesi ile DNA’mızın Junk DNA denilen bölümlerinin analizi yapıldı. - Sentetik canlı projesi ile, Mycoplama mycoides adlı bakteri DNA’sı, planlanan DNA yapısına göre yeni oluşturulan DNA ile sentezlendi. - İnsan genom projesi ile, insanların DNA’sı kataloglanmış oldu. Bilim insanlarının şu andaki hedefi ise bu katalogda yer alan genlerin işlevini çözmek.
Paylaş