DOMUZ GRİBİ AŞISI TÜRKİYE'DE

ANKA

Domuz gribi aşısının güvenilirliği konusunda tereddütlere gerek olmadığı ve aşının mücadelede en etkili araç olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, domuz gribi aşısının güvenilirliği konusunda tereddütlere gerek olmadığını belirterek, "Biz kendi vatandaşımıza kötülük edemeyiz. Aşı, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede en etkili araçtır" dedi.

Torunoğlu, domuz gribi aşısının grip aşısı teknolojisiyle üretildiğini belirterek, aşının ruhsatlamalarının da yapılmış olduğunu söyledi. Türkiy'de de yeniden ruhsatlandırılan domuz gribi aşısının Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde analiz edildiğini de ifade etti. Torunoğlu, aşının güvenilirliği noktasında "Aşıya karşı çıkanların elinde ciddi yan etkileri olduğuna dair bilimsel bulgular var mı? Varsa bunu sunsunlar ve yeniden tartışalım. Aşı bizim için sigorta poliçesi gibidir. Bugüne kadar aşıyla birçok hastalıklar da yok edilmiştir. Çocuk felci, kızamık artık bitmek üzeredir" dedi.

Aşıya ulaşmak için yoğun çaba sarfettiklerini kaydeden Torunoğlu, aşı yaptırıp yaptırmama konusunda endişesi olanlara seslenerek, "Aşıyı zamanında temin ettik. Biz etkili korunmak için fırsat sağladık. Bu fırsatı kullanmalarını isterim" diye konuştu.

AŞI ÜCRETSİZ YAPILACAK

Torunoğlu, sağlık çalışanları, gebeler, kronik hastalığı olanlar ve küçük çocukların öncelikle aşılanacağını belirterek, hastalık açısından risk altında olan grupların ücretsiz aşılanacağını söyledi.  Torunoğlu, şunları söyledi:

"Risk altında olmayanlar ise, aşılanmayacak ve aşı eczanelerde satılmayacak.  Üniversitelerde 24 yaşına kadar olan öğrenciler aşılanırken, ilköğretim ve ortaöğretimdeki öğrenciler ve öğretmenler aşılanacak. Aşı yaptırmak istemeyen öğrencilerin ailelerinden “aşı yaptırmak istemediklerine dair” imzalı kağıt alınacak. Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen velilere ayrıca bilgilendirme toplantıları yapılarak, ebeveynler ikna edilmeye çalışılacak” diye konuştu.

Bir taraftan aşının analiz çalışmaları devam ederken, diğer taraftan hasta listeleri hazırlanıyor. Sosyal güvenlik kurumlarından hasta kayıtları alınarak hazırlanan listelerde hastalar tanılarına göre ayrılıyor. Bu hastalar sağlık ocakları, hastaneler veya aile hekimliği merkezlerinde aşılanacak. Hastaneye gelemeyen hastalar ise evlerinde ziyaret edilerek aşılanacak."

KORUNMA YÖNTEMLERİNİ BİLMEYEN KALMAYACAK

Torunoğlu, enfeksiyondan korunma yollarıyla ilgili tanıtım çalışmalarının, el broşürlerinin, afiş, poster, TV spotlarının da hafta sonuna kadar hazır olacağını, okullara dağıtılacağını ve billboardlarda yayınlanacağını da bildirdi.

Torunoğlu, kuş gribi tedavisinde kullanılan tamiflu ilaçlarının domuz gribi tedavisinde kullanılıp kullanılmadığı konusunda da, şu bilgiye verdi:

"Şu an kullanılıyor ve etkili. Biz bu ilaçları iki parti halinde aldık. Birinci grubun miadı 5 yıl. İkinci gruptaki ilaçlar ise miadı dolmadan 18 ay önce iade edilebiliyor ve yerine yeni ilaçlar alınabiliyor ve bu 3 defa tekrar edilebiliyor. Böylece uzun süre kendimizi garantiye aldık. 2012’ye kadar miadı var ve değiştirme şansımız var."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.