DOMUZ GRİBİNE KARŞI ÇEMEN
DHA
İçinde yüzde 20 oranında sarımsak ve birçok baharat bulunan çemenden yemek, insanları domuz gribine karşı koruyor.
Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Neriman İnanç, içinde yüzde 20 oranında sarımsak ve birçok baharat bulunan çemenden yemenin, insanları domuz gribi virüsüne (H1N1) karşı koruyacağını söyledi.
Beslenme Uzmanı Prof.Dr. Neriman İnanç, çemen hamurunda bulunan sarımsak ve 200’den fazla kimyasal bileşiğin insanları virütik ve bakteriyel enfeksiyonlardan koruyacağını belirtti. Pastırmaların da dışını kaplayan Çemen hamurunda kullanılan baharatların yiyecek ve içeceklere farklı amaçlarla katılan aromatik bitkisel ürünler olduğunu ifade eden Prof.Dr. İnanç, "Çemenin bileşiminde buy otu (Trigonella foenum greacum) tohumlarının unu, kırmızı biber, sarımsak ve su bulunmaktadır. Ancak, günümüzde bunların yanı sıra çemene buğday unu, burçak unu ve çeşitli boyalar da katılmaktadır. Çemenleme işlemi Kayseri’de milli bir et ürünü olan pastırmaya uygulanmaktadır. Birçok araştırmada çemenleme işleminin faydaları araştırılmıştır. Çemenlemenin besini dış etkenlere karşı koruma, çemenlenen besinin fazla kurumasını önleme, lezzeti arttırma, besinin hava ile temasını önleyerek bozulma ve küflenmeyi önlemek ve içerdiği yüksek orandaki sarımsağın bakterisid yani bakteri öldürücü etkisi olduğu ortaya konmuştur. Mikrobiyolojik kalite açısından iyi bir çemen hamurunun yüzde 50'si su, yüzde 15’i çemen unu ve yüzde 20’si sarımsaktır. Baharatın mikroorganizmalar üzerine etkileri eskiden beri araştırılan bir konu olmuştur" dedi.
SARIMSAK İNSANLARI HASTALIKLARDAN KORUYOR
Prof.Dr. Neriman İnanç, sarımsağın içinde bulunan kimyasal maddelerin insan vücudunu geniş bir hastalıklar yelpazesinden korumaya sahip olduğunu vurguladı. Prof.Dr. İnanç şöyle konuştu:
"Çemen hamurundaki kükürt ihtiva eden bileşiklerden alicin, alliin ve ajoene ile uçucu yağlar ve enzimler, karbonhidratlar, mineraller, aminoasitler, A, B1, B2, Niasin ve C vitaminidir. Sarımsağa özel koku ve lezzeti veren taşıdığı kükürtlü uçucu yağdır. Türk sarımsakları yüzde 0.4 oranında alliin, alicin ve uçucu yağ taşımaktadır. Sarımsağın bakterileri, mantarları, parazitleri öldürmek, kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmek, karaciğeri korumak ve antitümör maddeler ihtiva etmek gibi özellikleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda sarımsağın insanların bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirlenmiştir. Sarımsak anti bakteriyel ajan olarak birçok bakteriye karşı etkili olduğu ve bu etkinin içindeki allicinden ileri geldiği bilinmektedir. Sarımsağın antioksidan özelliğini hasadından sonra altı ay kadar muhafaza ettiği belirlenmiştir. Çemenin yüzde 20 oranında sarımsak ve baharatları içeren bir besin olması nedeniyle virütik ve bakteriyel enfeksiyonlardan ve domuz gribinden korunmak için kullanılmasını öneriyoruz."
Paylaş