DÜŞÜNCE OKUMA GERÇEK OLUYOR

 
TELEGRAPH  - Taraf Gazetesi
 
Düşüncelerin okunabilmesi artık imkânsız değil. Bilimadamları beynin yüzeyine yerleştirdikleri alıcılar yardımıyla beyinden gelen sinyalleri yüzde 90 doğruluk oranıyla sözcüklere dönüştürmeyi başardı. Konuşamayan felçli hastalar için geliştirilen yöntem düşüncelerin okunmasına da hizmet edebilir.

 



Utah Üniversitesi’nde çalışmaları yürüten ekibin lideri Profesör Bradley Greger geliştirdikleri yöntemin işe yaradığını gördüklerinde çok heyecanlandıklarını ve bu iş için tasarlanan cihazın iki-üç yıl içinde felçli hastalar için kullanılmaya başlanabileceğini söyledi.

Denek, saralı bir hasta

Ekip düşünce okuma deneyini, beyninin konuşma merkezlerine 16 küçük elektrot yerleştirdikleri saralı bir hasta üzerinde gerçekleştirdi. Alıcılar, tedavi sırasında yapılan bir ameliyatla kafatasının bir kısmı açılmış olan hastanın beyninin yüzeyine yerleştirildi. Sonra hastaya, ‘evet’, ‘hayır’, ‘soğuk’, ‘sıcak’ gibi felçliler için yararlı olabilecek bazı sözcükler okutularak sinyaller bilgisayara kaydedildi. En son aşamada ise hastanın bu sözcükleri düşüncede tekrarlaması istendi ve bilgisayarın beyinden gelen sinyalleri her sözcük için yüzde 76 ile 90 arasında tanıdığı görüldü. Yöntemin önümüzdeki dönemde daha da geliştirilerek, konuşamayan hastalar için kullanılabileceği ve en nihayet düşüncelerin okunabileceği öngörülüyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.