EMZİREN ANNELERE ÖNERİLER

Anneyizbiz
 
Emzirme döneminde, salgılanan sütün bebek için yeterli olabilmesi açısından annelerin oruç tutmaması önerilir.


Özellikle bebeğinin büyüme ve gelişmesinde yavaşlık veya gerilik olan annelerin oruç tutmaması gerekir. Bunun dışında emzirme döneminde olan her annenin oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

EMZİRME DÖNEMİNDE SUYUN ÖNEMİ

Emziklilik döneminde, sütün miktarını etkileyen en önemli öğe su ve sıvı tüketimidir. Emziren bir annenin günde 2,5-3 litre sıvı tüketmesi gerekir. Ramazan döneminde sahurla iftarın arasındaki sürenin de uzaması ile birlikte sıvı tüketimi sorun olabilecek konular arasındadır.

;Emziklilik dönemindeki annenin gün içerisinde bol miktarda su, ıhlamur gibi bitki çayları, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tüketmesi önerilir. Eğer anne oruç tutmaya karar vermişse, iftarla sahur arasındaki süreçte sıvı ihtiyacını mümkün olduğunca tamamlamaya çalışmalıdır.

RAMAZANDA ORUÇ TUTAN ANNELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

1.Gün boyunca başka bir enerji kaynağı alamayacağınızdan ötürü mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda, içecek olarak en az 2 bardak su tüketmeli, bunun dışında süt, ayran, ıhlamur gibi içecekleri tercih etmelisiniz. Gün içerisinde salgılayacağınız sütün bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi açısından sahurda dört ana besin grubunu tüketmeniz gerekir. Bu besin gruplarından sahur için en uygun olanları:

-Süt grubu besinler: Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi
-Protein grubu besinler: Yağsız kıymadan yapılmış köfte, tavuk göğüs eti, yumurta
-Sebze-meyve grubu: Söğüş sebzeler, salata, sebze çorbası, taze meyveler
-Ekmek grubu besinler: Tam tahıl ekmekleri, yağsız makarna, yağsız yufka börekleri
2. İftar öğününü iki bölüme ayırın. İftarı hafif bir başlangıç yemeği ile başlatıp, en az 20 dakika sonrasında ana öğünü tüketmeye çalışın. Ana öğününüzde de dört ana besin grubundan olan besinlere azar azar yer vermelisiniz.
3.Gece ara öğünü yapın. Yatmadan iki saat öncesinde sütlü tatlı, sade dondurma, taze meyve gibi seçenekler ile ufak bir ara öğün yapmayı ihmal etmeyin.
4.Gün içerisinde ufak molalar verin. Gün içerisinde kendinizi fazla yormamaya dikkat edin. Yorgunluk ve gerginlik, stres gibi durumlar salgılanan süt miktarını azaltır. Bu nedenle kendinize ufak molalar vermeyi ihmal etmeyin.
5.Ağır yiyeceklerden uzak durun. Kızartma, kavurma gibi yiyecekler yerine besin değeri daha yüksek olan yani hem size hem de bebeğinize daha fazla yararı olacak fırında pişmiş, ızgara, buharda veya haşlama yolu ile hazırlanmış yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.