En ölümcül hastalıklardan biri insana nasıl bulaştı?

İnsanın en ölümcül hastalıklarından birinin kaynağına dair ilginç veriler elde edildi.

Sıtma, canlı türleri arasındaki bariyeri aşarak hayvandan insana geçen birçok ölümcül hastalıktan biridir. Sıtma her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Hastalığın bulaşması için de bir sivrisinek ısırması yetiyor.

Sıtmaya neden olan parazitlerden biri Plazmodyum falsiparum protozon’dur ve sıtmanın en ölümcül biçimlerinden birine neden olur.

Fakat sivrisinekler sıtmanın kaynağı değil, sadece taşıyıcısıdır. Bu nedenle parazitin kaynağını tespit etmek zor olmuştur.

GORİLDEN İNSANA

2010’da araştırmacılar Plazmodyum paraziti içeren goril dışkı örneklerini inceledi. İnsanda hastalığa yol açan P. falsiparum türünün gorildekine çok benzer olduğu görüldü.

İnsanda görülen sıtma türünün şempanzelerden ya da ilk insan türlerinden değil de gorilden insana geçtiği anlaşıldı.

Olay şöyle gelişti: Sıtmalı bir gorili ısıran sivrisinek ardından insanı ısırarak parazitin bulaşmasına neden oldu. İnsana bir kez geçtikten sonra ve hastalığı yayacak kadar sivrisinek olduktan sonra diğer insanlara yayılması da uzun sürmedi.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Ağustos 2016Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.