ERKEKLER ÖNCE BAŞLADI
DHA
Güzelleşme çabasının insanlığın her döneminde olduğu ve erkeklerin bakıma kadınlardan önce başladığı açıklandı.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Tıp Tarihçisi Prof.Dr. İlter Uzel, güzelleşme çabasının insanlığın her döneminde olduğunu söyledi.
Prof.Dr. Uzel, “Kadın paleolitik çağdan beri hep güzel olmayı düşünmüş ve daha o zamandan bile doğadan temin ettiği yüzü sarıya boyayan bir cins pudra imal etmiştir. Böylece kadın, altı bin yıl, belki de daha eskiden beri süslenmeye çabalamıştır. Bununla beraber erkeklerin kadınlardan önce süslenmeye başladıkları tahmin ediliyor. Çünkü, yaşam kavgasını göz alıcı giysiler ve takılarla rakiplerini sindirmek ve korkutmak suretiyle sürdürüyordu” dedi.
ÇÜ Ramazanoğlu Konağı Cumartesi Konferansları’nın bu haftaki konuğu olan Prof.Dr. İlter Uzel, ‘Anadolu Uygarlıklarında Kozmetoloji’ konulu sunum yaptı. Konferansı, Adana Valisi İlhan Atış, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ile çok sayıda davetlinin izledi. Prof.Dr. Uzel, süsleme ve süsleme bilimi anlamına gelen kozmetolojinin doğuşunda kadının çok önemli bir yeri olduğunu, kadınların eski çağlardan beri güzel olma çabası içinde olduklarını söyledi. Geçmişten bugüne kadar kadınlar kadar erkeklerin de güzelliğe önem verdiğini kaydeden Prof.Dr. Uzel, bu nedenle her dönem kozmetolojinin önemli olduğunu dile getirdi. Tarihte bilinen ilk kozmetologun Kleopatra olduğunu anlatan Prof.Dr. Uzel, şunları söyledi:
“Kleopatra güzelliğine çok önem verirmiş.
Güzel olabilmek için özel karışımlar kullanır, saç ve göz bakımıyla ilgilenirmiş. Kleopatra ayrıca bilimsel olarak güzelleşme üzerinde çalışmalar yapmıştır. Güzelleşme çabası insanlığın her döneminde birbirine benzer şekillerde ortaya çıkmıştır. Çatalhöyük’teki bulunan kalıntılarda o dönemde bile epilasyon yapıldığı görülüyor. Bulunan kalıntılardan epilasyon için özel hazırlanmış bıçaklar kullanıldığı anlaşılıyor. Bir kadın mezarında yapılan araştırmalarda da boya kaplarına rastlanıyor. Anadolu insanının güzelleşme çabasının Türk-İslam döneminde devam ettiğini görüyoruz. Bu çaba Avrupalı ressamların tablolarında görülebilir. Resmedilen kadınlar bu tablolarda kişisel bakımlarıyla öne çıkıyor.”
‘ERKEKLER BAKIMLI KADINLAR SÜSLÜ’
Prof.Dr. Uzel, güzelleşme çabasının tüm insanlığın ortak çabalarından biri olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Uzel, “Orta Çağ dönemindeki şövalyeler o dönem kadınlarından daha gösterişli ve daha süslü görünüyorlardı. Günümüzde ise erkekler bakımlı kadınlar süslü. Güzel görünmek, yalnız kadın için değil erkek için de söz konusudur” diye konuştu.
Paylaş