ERKEN EVLİLİKLERE ÖNLEM
DHA
Türkiye'de tespitlere göre yüzde 20 erken evlilikler olduğu ortaya çıktı. Bu evlilikleri minumuma indirmek için çözüm aranıyor.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Erken Yaştaki Evlilikleri İnceleme Komisyonu Başkanı AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Türkiye genelinde resmi olmayan tespitlere göre yüzde 20 erken evlilik olduğunu söyledi. İzmir'de TÜİK verilerine göre bu oranın yüzde 4.5 olduğunu belirten Çalık, “Nedeni ne olursa olsun erken yaştaki evlilikleri ortadan kaldırmak, minumuma indirmek için çözüm arıyoruz” dedi.
Erken Yaşta Evlilikler Hakkında İnceleme Yapılmasına Dair Alt Komisyon üyeleri AKP'li Öznur Çalık, AKP'li Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ve TBMM Uzman Yardımcısı Sezen Cİvelek, Balçova Termal Tesisleri'nde kamu kurum kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle toplantı yaptı. Komisyon çalışmasıyla ilgili bilgi veren, İzmir'le ilgili bilgi alan Komisyon Başkanı Öznur Çalık toplantı sonunda yaptığı açıklamada çalışmalarının Kırıkkale, İzmir, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yerinde incelemeler yaptıklarını söyledi.
Çalık, "Erken evliliklerle ilgili Türkiye fotoğrafı çekeceğiz. Nedenleri, sorunlar ve çözüm önerilerinin neler olacağını tespit edeceğiz.
Hazırlayacağımız raporu Hükümet'e ve yetkili kurumlara ileteceğiz. Türkiye genelinde resmi olmayan verilere göre yüzde 20 oranında erken evlilik var. TÜİK verilerine göre 16-19 yaş baz alındığında oranlar düşük görünüyor. Ancak, Medeni Kanun'daki 17 yaş bitimi baz alındığı için oranlar resmi kayıtlara girmiyor. Biz yüz yüze tespitlerde bulunuyoruz. Toplumun bu konuda bilinçlenmeye ihtiyacı var. Ataerkil ve geleneksel toplum yapısı erken evlilikleri normalleştirmiş, meşrulaştırmış. Bu gerçeği kabul edip, doğruluğunu konuşup-tartışmalıyız. Bu olgu mutlaka düzeltilmelidir. 18 yaş altı evlilikler çocuk hakkı ihlali, kadın hakkı ihlali ve insan hakları ihlalidir. Türkiye'deki oranları düşürmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
İzmir'de erken yaşta evlilik oranın TÜİK verilerine göre yüzde 4.5 olduğunu belirten Çalık, ancak bu oranın sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında daha yukarılara çıktığını gördüklerini söyledi. Özellikle göç alan bölge ve mahallelerde oranın arttığını dile getiren Çalık, "Ancak yine de bu oran örneğin İzmir'den önce inceleme yaptığımız Kırıkkale'ye oranla daha düşük” dedi. Erken yaşta evlilikleri önlemeki için mevzuatın tam olmasına karşın uygulamada aksaklar olduğuna dikkat çeken Çalık, resmi nikah kıymadan dini tören yapılmamasını ve Türk Ceza Kanunu'nda 15 yaştan küçük çocuklara erken evliliğin cinsel istismar olarak kabul edilmesinin en çarpıcı örnekler olduğunu söyledi. Çalık, “Erken yaşta evliliği ortadan kaldırmak için toplum olarak hassiyetleri gözönünde bulundurmalıyız. Erken evlilikleri nedenleri ekonomik, sosyal, psikolojik, örf veya adet, ne olursa olsun sorumlu yöneticiler, seçilmiş ve atanmışlar, yerel yöneticiler olarak elbirliğiyle ortadan kaldırmalıyız" dedi. Çalık, İzmir'den sonra Şanlıurfa ve Diyarbakır'da inceleme yapacaklarını söyledi.
Paylaş