Ev İşi Yapan Çocuklar Daha Başarılı

Uzmanlar ise ev işi yapan çocukların hem okulda hem de evde daha başarılı olduğunu belirtti. Peki, çocuklar ne tür şeylere katkıda bulunmalı? Evin içerisinde çocuğunuzun kendisini rahat hissedeceği bir ortam yaratın ve attığı her adımda ona güvendiğinizi hissettirin...

Özgüven, çocukların sağlıklı bir kişilik geliştirmesi, duygusal ve sosyal beceriler kazanması için hayati bir role sahiptir. Özgüveni gelişmiş bir çocuk, kendisine inanır, risk alır, yeni şeyler denemekten korkmaz ve hata yapmanın doğal bir süreç olduğunu bilir. Bu özellikler, çocuğun gelecekteki başarıları için temel oluşturur. Çocukluk dönemi, özgüvenin temellerinin atıldığı kritik bir evredir. Bu dönemde kazanılan özgüven, yetişkinlikte hem kişisel hem de profesyonel yaşantıda önemli etkiler doğurur.

Harvard Üniversitesi’nde mutluluğu tanımlamak ve insanı mutlu eden temel faktörleri keşfetmek amacıyla 1938’de bir araştırma başlatıldı. Dünyanın en uzun deneysel araştırmalarından olan bu çalışma, davranışlara yönelik uzun dönemli araştırmaların, çok ilgi çekici ve daha doğru bilgilere ulaştırdığını gösterdi. 75 yıl süren araştırma, insanı yaşamı boyunca sürdürülebilir şekilde mutlu eden etkenleri ortaya koydu.

R. Waldinger tarafından başlatılan araştırmaya (The Grant Study) sosyoekonomik ve kültür düzeyi daha iyi ve Harvard Üniversitesine devam eden 268 erkek öğrenci ile sosyoekonomik düzeyi daha zayıf ve Boston’da yaşayan 465 erkek öğrenci katıldı. Deneye katılanların sağlık kontrolleri iki yılda bir yapıldı, ayrıca işleri, aileleri ve sosyal yaşamlarından memnuniyet düzeyleriyle yaşam deneyimlerine ilişkin görüşlerine yönelik anket uygulandı.  

Uzmanlar, özellikle 0-6 yaş dönemindeki çocukların yaşına uygun verilen işleri yapması gerektiğini belirtti. Düzen alışkanlığı, bağımsızlaşma, özgüven, öz bakım becerileri ve hayat becerileri gelişiyor. Özgüven, bireyin kendi değerine ve potansiyeline olan inancıdır. Çocuklar kendilerine güvendiklerinde, yeni deneyimlere açık olduklarında ve kendi başlarına bir şeyler başardığını hissettiklerinde özgüvenleri artar. Bu güven duygusu, çocukların hem duygusal hem de sosyal gelişiminde kritik bir rol oynuyor.

Çocukluk döneminde kazanılan özgüven, bireyin duygusal, sosyal ve akademik başarılarını doğrudan etkiler. Özgüveni yüksek çocuklar, duygularını daha iyi düzenler, kendilerini rahat ifade eder ve sosyal ilişkilerde daha aktiftir. Akademik olarak da özgüveni olan çocuklar, risk almaktan çekinmez, hata yapmaktan korkmaz ve öğrenmeye açık olurlar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ekim 2024

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.