EVLİLİKTE 3 ÖZELLİK ARAYIN
Kariyer Zirvesi Dergisi 2010
Kariyer Dergisi yeni sayısında NP Grup Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın görüşlerine yer verdi.
İhlas Vakfı danışmanı Timur Kaya, Kariyer Zirvesi plaketini Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a verdi.
NP Grup Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikolojiden bahsederken, 1994 yılından sonra psikolojinin yeniden yazılmaya başladığını söyleyerek, "Yazılan psikolojide Mevlana Celaleddin'i Rumi'nin öğretisinin yeniden ortaya koyulmasıdır. Empati dediğimiz değerleri yeniden kazandırıyorlar" dedi.
Tarhan, n,hal başarıdan bahsederken ilginç misaller verdi. Tarhan, "Ekonomide toplam kalite sözünü kullanırız. Toplam başarı da insanın hayatının sonunda ortaya çıkar. Hayatın sonunda bulunduğumuz nokta bizim başarımızı gösterir. Hedef piramiti olması gerekir." diye konuştu.
Misyon yüklenmiş insanların hayatın olumsuzluklarına karşı daha dayanıklı olduğunu söyleyen ünlü psikiyatr; "Misyon sahibi insan ilkelidir. İlkeleriyle olumsuz gibi görünen olayları kendisi tersine çevirebilir" dedi.
İNSAN KENDİNİ TANIMLAYABİLMELİ
Prof. Dr. Nevzat Tarhan her canlının kendi genlerine ve güdülerine göre hareket ettiğini ifada ederek, "Diyelim ki atın genlerini inceleyin, koşmak için yaratıldığını anlarsınız. Aslanı incelediğinizde onun büyük avcı olarak yaratıldığını anlarsınız. İnsan dışında hiçbir varlık geçmiş ve geleceği algılamıyor. Bir şey var?...Bir neden var? Niçin var? sorularını insan genleriyle soruyor. İnsan sorgulayarak değişebiliyor. Yenilenebiliyor. Ancak 1000 yıl önceki örümcekle şimdiki örümcek yuvasını aynı yapıyor. İnsan aklı vasıtasıyla gelişebilmesi sebebiyle yuvasını geliştiriyor. Önce insanın nasıl bir insan olacağını tanımlaması lazım" diye konuştu.
DÜRÜSTLÜK MEZİYET DEĞİL ŞARTTIR!
İnsanların manevi değerleri bir lük gibi görmesinin anlamsız olduğunu söyleyen Profesör Tarhan, "Dürüstlük meziyet olmuş. Dürüstlük meziyet değil, bir şart olmalı. Aslında herkesin dürüst olması lazım. Dürüstlük vaazları veren kimsenin ikinci bit durumu var. Kendisi acaba ne kadar dürüst? Kendimizi sorgulamayı ve değerleri bir katma değer değil, insanlık vasfı olarak görmeyi öğrenmeliyiz" diye konuştu.
POZİTİF YANİ SAMİMİ DAVRANIN
Los Angelas'ta üniversitede yayınlanan bir bildiriyi hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 'İnsanları neler ikna ediyor' Birinci derecede cana yakın içten ve samimi davranışları karşı tarafta ikna edici durumu var. Beyin bu durumda güvende alanları çalıştırıyor. Beynimizde internet gibi çalışan sinir hücreleri var. Birisi konuşurken, yemek yemeyi hayal ederken beyin aynı böyle hareket ediyor. Yanımızdan güçlü duygulu, samimi birisi geçiyor. Biz ona hemen sempati duyuyoruz. Sempati insanlar etrafa pozitif duygular yayıyorlar. İnsanların kişilikleri bizleri farklı şekillerde etkiliyor. Pozitif insanlarla karşılaşırsak, pozitif duygular geçiyor. Bir etkileşme söz konusu" dedi.
"Samimiyet sadece bir rol olursa, karşı taraf bunu fark edebiliyor. Mesela evde mutsuzsun, işte git rol yap!...Hayır işyerinde bulunan herkes, yani karşı taraf bunu anlıyor. Bir kimse evdeki rolleri ile iş yerindeki rollerini ayıracak. Diğer rolünü kategorik düşünce tarzıyla kategorize edecek. Zaten tiyatrocular bunu çok iyi bilirler. O rolü hayal edip düşünüp yaşarlarsa içten yaparlar. Bu ikiyüzlülük değildir. Bu evdeki kıyafetle iş yerindeki kıyafetin farklı olması gibidir. Çünkü evdeki mutsuzluğumuzu işe taşımamalıyız. Ya da işteki mutsuzluğumuzu eve taşımamalıyız. Tabii rolleri abartmamak lazım" diye devam etti.
VİZYON SAHİBİ OLUN
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan beyninin gelişime açık olduğunu kaydederek, "İnsan beyni çok ilginçtir. Eğer akıllıca kullanılırsa gelişime ve yenilenmeye açıktır. Vizyon sahibi olun. Mesela ne kadar çok lisan öğrenirse beyin o kadar çok yenilenir. İnsan beyni farklı networklere sahiptir. İngilizce konuşurken beyin farklı network kullanır, Fransızca konuşurken farklı network kullanır. İnsan ilkel olmamalıdır. Farkında olmadan kişinin dürüst olmak ve ilkel olmamak ile ilgili fırsatlar karşısına çıkıyor. İnsanların bir hedefi olursa ileride bunları değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.
EVLİLİKTEN ÖNCE GÖZÜNÜZÜ DÖRT AÇIN, EVLENİNCE YARIM
Gençlere yakın zamanda evleneceklerini hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Gençler evlenmeden önce gözlerini dört açsınlar. Evlendikten sonra yarım açsınlar. İnsan evlilik kararı verirken, mantık ya da duygusal karar vermiyor. Burada evlilikten ne anladığımız önemli. Aş evliliğin sebebi veya sonucu mu bilemiyoruz. Yapılan araştırmalarda en uzun ömürlü aşkın 2 sene sürdüğü belirleniyor. İyi aşktan ziyade iyi bir işbirliği kurmak önemlidir.
Evlilikte dünyaya aynı gözle bakabildiğimiz eşleri seçin" çağrısında bulunarak, arka arkaya çarpıcı mesajlar verdi.
Tarhan, "Nebraska Üniversitesi'nin araştırması var bu konuda. Mutlu evlilikler birlikte zaman geçirmenin mutlu olduğu evliliklerdir. Takdir, onay sözlerinin çok olduğu ilişkilerde evlilikler daha başarılı olur. Peygamber efendimiz hadis-i şerifte "Karı koca birbirinize lütufkar davranın" buyuruyor. Kanada'daki araştırma bunu yeni tespit etmiş.
3 ÖZELLİK ARAYIN
Yaratıcıya inanan bir insan, ona karşılık bir sorumluluk geliştiriyor. Evleneceğiniz insanda üç özellik arayın: 1. Allahtan korksun, 2. insanlardan utansın, 3.'üncüsü İnatçı olmasın.
Allahtan korkan insan gizli kötülük yapmaz. İnsanlardan utanırsa aşikare kötülük yapamaz. İnatçı olmazsa münakaşalar ortadan kalkar" dedi.
ERKEK VE KADIN BEYNİ FARKLI ÇALIŞIR
Erkek beyni ile kadın beyninin farklı çalıştığını belirten Tarhan, "Çünkü problem olduğu zaman erkek beyninin zihinsel sığınağı vardır. Düşünüp çözmeye çalışır. Kadın beyni ise sorunu çözmek yerine yalnızlığını gidererek, paylaşarak gidermeye çalışır. Kadın paylaşmaya çalıştıkça, eşi bundan rahatsız olabilir. Bu sebeble karı-koca arasında çok önemli iletişim problemleri yaşanabiliyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhani sözlerini "Hayat dediğimiz şey kaynak yöntemidir. Sevgi de bir kaynaktır. Çevrenizde sizi seven insanların bulunması önemlidir " diyerek sonlandırdı.
Paylaş