Evlilikte kimin sözü geçmeli?
İlişkinin sağlıklı yürüyebilmesi için
En uyumlu evlilikte bile zaman zaman eşlerin birbirlerine ayrı düştükleri, farklı istek ve ihtiyaçlar içinde olduğu zamanlar vardır. Örneğin; erkek işten eve gelip dinlenme ihtiyacında iken, kadın bütün gün ev işleri ve çocuklarla uğraşıp bunalmış ve ilişki, iletişim ihtiyacında olabilir.
Ailelerle veya arkadaşlarla görüşmeler, çocuklarla ilgili alınması gereken kararlar, bütçenin ayarlanması vb. konularda farklı fikirler doğabilir. Bu gibi durumlar kaçınılmaz olarak bir çatışma yaratır. Her zaman orta noktayı bulmak ve uzlaşmak mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda eşlerden birinin istediği olup ihtiyacı karşılanırken diğeri ona uymak zorunda kalabilir. Yani biri kazanırken diğeri kaybedebilir. İlişkinin sağlıklı yürüyebilmesi için evlilikte bu gibi durumlar çok sık yaşanmıyor olmalıdır.
Evliliği iki insan oluşturur
Kadın ve erkeğin doğasından veya kültürel etkilerden gelen farklılıkları olabilmekle birlikte evlilikteki iki kişi kadın ve erkek olmaktan önce birer insandır ve evliliği iki "insan" oluşturur. Bir insanın her zaman haklı olması, her konuda doğru düşünüyor olması imkansız bir şeydir. 'Ben erkeğim her zaman benim sözüm geçmeli' veya "ben kadınım duygularım her zaman dikkate alınmalı, isteklerim yerine gelmeli" tarzı yaklaşımlar ise ilişkiyi çıkmaza sokar. Evlilikteki uyum ve denge bozulur.
Farklılıklar kabul edilmelidir
Evlilikte ben daha önemliyim, benim isteklerim daha önceliklidir tarzındaki yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Bunun için kadın olsun erkek olsun kişinin öncelikle kendisini iyi tanıması gereklidir. Çiftler kendi düşünce kalıplarının, değer yargılarının farkında olmalıdır. Kendi doğrularını hayattaki tek doğru olarak kabul edip buna göre davranan çiftler karşısındakine baskı ve güç uygulamış olur. Bu tavır karşı tarafta olumsuz duygular yaratmış olacaktır.
Paylaş