GEÇİM ENDİŞESİ ERTELİYOR

DHA

Ekonomik kriz en çok gençleri korkutuyor. Geçim endişesi yüzünden gençlerin evliliklerini ertelediğini biliyor muydunuz?

Konya'daki Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve ‘Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı' İlim Heyeti üyesi Prof.Dr. Ali Acar, geçim endişesi ile gençlerin evliliklerini ertelediğini söyledi.

Prof.Dr. Ali Acar, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında ekonomik yapı bozulduğu zaman ailenin ve toplumun bozulmaya başladığına dikkat çekti. Prof.Dr. Acar, ekonomik yapının en önemli göstergelerinden birisinin ailenin gelir ve tüketim düzeyi olduğunu belirterek, “Ailenin yeterli bir gelire sahip olmaması, aile fertleri üzerinde fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Dolayısıyla yeterli geliri olmayan ya da işsizler, toplum ve aile bireylerine karşı sorumluluklarını yerine getiremediğinden çaresiz kalmaktadır. Geçim endişeleri gençlerin de evliliklerini ertelemelerine yol açabilmektedir” diye konuştu.

Boşanma ve evlenme oranları değerlendiridiği zaman ekonomik nedenlerin şiddetli geçimsizliğe ve boşanmaya neden olduğunu belirten Prof. Dr. Acar, "Mehir Vakfı olarak 5 bin 650 denek üzerinde anket çalışması yaptık. Yaptığımız anket çalışmasında eşlerin işsizlik nedeniyle ekonomik sıkıntı çektiğini belirledik. Bu gerilimlerin sonucunda kocaların alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklara yöneldikleri, bu yüzden eşleri ile tartıştıkları, hatta dövüp hastanelik ettikleri için eşlerinden ayrıldıkları ortaya çıktı" dedi.

Geçim sıkıntısı çekenlerin aile bireylerine yönelik saldırgan ve öfkeli bir tutum içerisinde bulunduğunu bildiren Prof.Dr. Ali Acar şunları söyledi:

"Yaptığımız araştırmada, halkın yüzde 60'a yakın kısmı maaş yetmediği zaman borçlanma yoluna gitmektedir. Son yıllarda TL cinsinden borç para veren olmadığı için borç isteme yerine banka veya kredi kartlarına borçlanmaların arttığı görülmektedir. Araştırmamız, satın alma güçleri zayıflamış, geçim sıkıntısı çekenlerin oranını yüzde 93 olarak göstermektedir. Ayrıca halkın yüzde 56.7'si geçimlerinden memnun değil. Yüzde 37'si de az memnun. Geçimlerinden memnun olanların oranı ise sadece yüzde 6.7."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Şubat 2010

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.