GENETİK YATKINLIK VAR MI?

DR.BAŞAR BİLGİÇ

Genetik olarak bu soruna yatkın mısınız buna bakılabiliyor. Testler var ama bu kesin bir yöntem değil. Birebir olacak tek risk faktörü yaş. Bilinen ve bilinmeyen faktörler var, bunlar insan yaşamı içinde bir araya geliyor ve kim daha fazla risk faktörüne maruz kalıyorsa orada çıkıyor. Ayrıca bunu öğrenmek sadece bilmenize yarar ve belki ona göre bir plan yaparsınız.  Geç yaşta çocuk sahibi olmazsınız önlem olarak örneğin. Aslında çok kişi de sorunu öğrenmek istemiyor...

Bu hastalığın en büyük risk faktörlerinden biri öncelikle değiştirilemez olan yaş. Ne kadar yaşlanırsanız  ortaya çıkma şansı o kadar artıyor. 60'lardan sonra görülme sıklığı artıyor mesela. 70 yaştan sonra Türkiye’de görülme oranı yüzde 11, bir de yaş gruplarına göre ayırırsanız 70-75 arası daha azken, 95-100 arası çoğalıyor. Neredeyse yarı yarıya. Belki insan ömrü 120'ye çıkarsa ve bu hastalığa da bir çare bulamazsak insanlar bu yaşta tamamen bunayacak. Beyin bu kadar yaşamaya programlanmış bir organ değil. Dünya tarihi boyunca ilk defa bu kadar uzun yaşam sürer hale geldik.  Çünkü giderek bir çok hastalığın çaresi bulunuyor. Bir dolu yaşamı uzatan neden var.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.