GERÇEKÇİ HEDEFLER KOYUN!
Hürriyet
Bununla birlikte diyetisyene giden kişi sayısında da artış oluyor. Kış ayındaki hareketsizlik ve bu dönmedeki beslenme alışkanlıkları ile alınan ortalama 4-5 kg, havanın ısınmasıyla birlikte hızlı bir şekilde verilmek isteniyor.
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin diyette en sık yapılan hatalar ve karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi:
Hızlı kilo vermek sağlıklı olmadığı kadar ve verilen bu kilolar kısa zaman içinde geri alınır. Ancak buna rağmen hızlı kilo verme isteği kişileri sağlıksız diyet programlarına ya da "bitkisel" adı altında pazarlanan ilaçlara sevk ediyor. Bu duruma engel olmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri diyete başlamak için son ana kadar beklememek ve kışın mümkün olduğunca az ve kontrollü kilo almaktır.
Zayıflığın Yanında Sağlıklı Olmak da Önem Kazandı!
Birkaç yıl öncesine kadar diyet denince ilk akla gelen daha ince ve estetik bir vücut görüntüsüne sahibi olmak için uygulanan bir beslenme programıydı. Ancak günümüzde ince ve zayıf olmanın yanında sağlıklı olma isteği de öncelik kazanmaya başladı.
Bu durum diyet yapan kişi profilinin de değişmesine neden olmuştur. Birkaç kilo fazlalığı olduğu halde kötü ve sağlıksız olan beslenme alışkanlığını da değiştirmek için diyetisyene gelen kişi sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.
Kısa sürede zayıflama isteği, bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çabuk ve büyük kayıplar, yağ dokusu yerine, ağırlıkla kas dokusu ve su kaybı ile olduğundan, geri alınması da hızlı oluyor. Bununla birlikte kas kaybına karşın egzersizle bir destekte bulunulmuyorsa, ciddi vücut deformasyonları oluşur.
Özellikle yaz ayında hızlı kayıp için yapılan çok düşük kalorili diyetler, sıvı kaybıyla oluşan elektrolit kaybı nedeniyle tansiyon dengesizlikleri, halsizlik ve güç kaybı gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Diyetten Önce Neden Kilo Alındığı Tespit Edilmeli
Tek tip diyetler, kilo kaybının sadece su kaybı olduğu diyetler, "yağ yakıcı" adı altında pazarlanan metabolizmayı hızlandırma amacıyla kullanılan preparatlar, vücut dengesini bozmakta, kalıcı ve sağlıklı olmayan kilo kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle zayıflama planı yapılırken gerçekçi hedefler koymak, diyet sürecinin sağlıklı olmasında birici prensiptir. Diyetin bireysel olduğu unutmamalı ve diyet başlamadan önce sağlık kontrolleri yapılarak en uygun program belirlenmelidir. Neden kilo alımının olduğu çok iyi sorgulanmalı, alttaki neden araştırılmalı ve bunun çözümüne yönelik bir program oluşturulmalıdır.
Sağlık Kontrolü Şart
Diyete başlamadan önce metabolizma hızını belirleyen tiroid hormonları, iştah mekanizmasın etkileyen insülin hormonu, şeker değerleri, kan yağlarına ve kişinin beslenme alışkanlıkları, ailedeki mevcut sağlık sorun ve şikayetleri doğrultusunda bunlara ek olarak başka kan değerlerine bakılmalıdır.
Diyet, egzersiz programı ile desteklenecekse, yapılacak egzersize göre de bazı sağlık kontrolleri yapılmalı bilinçsize spor yapılmamalıdır. Kilo fazlalığı çok olan, obezite sınırlarını geçmiş kişilerde kalp sağlığı için bir takım kardiyovasküler testler de yapılmalıdır.
Yaz ayları dışında da her zaman diyet yaparken dikkat etmemiz gerek noktalardan biri artan sıvı kaybını kapatmak için bol sıvı tüketimi olmalıdır. Bunun yanında ağır yağlı, kızartma, yağlı etler ve hamur işlerinden uzak durmalı, mümkün oldukça meyve, sebze ve balık tüketimine ağırlık verilmelidir.
Paylaş