GÖRÜNMEYENLERDE GÖRÜNECEK

Sciencedaily - Ayda Çayır - NP Grup

Yapılan çalışmaya göre, beyni eğiterek, normalde gözle görülmeyen uyaranları bilinçli olarak algılayabilmek mümkün.

Her ne kadar görüş alanımızdaki her şeyi görebilsek bile, gerçekte beyin bilincimize ulaşan uyaranlar arasında kendince bir seçim yapıyor. Yapılan yeni bir çalışmaya göre, beyni eğiterek, normalde gözle görülmeyen uyaranları bilinçli olarak algılayabilmek mümkün. 

Almanya'daki Max Planck Beyin Araştırma Enstitüsü'nden öncü araştırmacı Caspar Schwiedrzik, beynin devamlı olarak çevresine adapte olan bir organ olduğuna ve eğitimle görsel algının geliştirilebileceğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor:

"Şimdilerde insan beyninin bilinçli farkındalık oluşturma becerisinin eğitilebilir olup olmadığı sorgulanıyor. Edindiğimiz bulgular bilinçli olarak algıladığımız şeylerle algılamadıklarımız arasında sabit bir sınır olmadığını düşündürüyor. Ve bu sınırı kaydırmak mümkün."

Araştırmacılara göre beyni bilinçli olarak görme konusunda eğiterek, primer görsel korteksi strok veya travma sebebiyle hasar görmüş olan, görme engelli insanlara yardımcı olmak mümkün olabilir. Araştırmacılar normal görüşe sahip olan deneklere maskeleyerek kare ve baklava şekli gösterdiler. Testlerin başlangıcında denekler gördükleri ilk şeklin ne olduğunu bilmedikleri halde 5 eğitim seansı sonrası, hem kareyi hem de baklava şeklini daha iyi teşhis edebildiler.

Görme engelli kişiler bilinçli olarak göremeseler de, beyinleri görsel çevrelerinden gelen uyaranları belli bir düzeyde işleme tabi tutabiliyor. Geçtiğimiz yıl Harvard Tıp Okulunda yapılan bir çalışmada görme engelli bir hastanın gerçekte görmediği halde, engellerle dolu bir güzergahta yol alabildiği saptandı.  

Schwiedrzik'e göre, bu yeni araştırma görme engelli hastaların zihinsel olarak algıladıkları ancak göremedikleri şeylere karşı bilinçli farkındalık kazanmalarına yardımcı olabilir, sonradan edinilmiş kortikal körlüğü olan hastalar için potansiyel tedavilere kapı aralayabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.