GRİBİN BİLİNMEYEN TETİKÇİSİ

Zeynep GÜÇLÜCAN

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu griple ilgili çok ilginç açıklamalar yaptı.

Müftüoğlu, gribe yakalanan kişinin iyileşme sürecinin artık eskisinden çok daha uzun olduğunu belirterek, bu durumun stresten kaynaklandığını söyledi.

 İnsanların bağışıklık sisteminin gittikçe zayıfladığını söyleyen Müftüoğlu şöyle devam etti:

"Grip artık insanları çok daha uzun süre yatağa düşürüyor. Çünkü insanların bağışıklık sistemi artık çok daha zayıf. olması. Yaşanan olaylar, hayat şartları, maddi kriz, yaşanan üzüntüler, duyulan kötü haberler bağışıklık sistemini zayıflatıyor.B u yüzden iyileşme süreci de gittikçe uzuyor.

BEYİN ORGANİZE EDİYOR

"Neronero İnniva Modelation" deyimini söylemek istiyoru. Bunun anlamı "Beyin bağışıklık sistemini organize ediyor" Beyinsel düşünce, ruhsal durumumuz, psikolojimiz çok etkiliyor. Mutsuz insan gribe çok daha kolay yakalanabiliyor. Mutsuz insan, stresli olan insanın bağışıklı sistemi zayıflıyor ve gribe çok daha kolay yakalanıyor.

STRES EL TEMASINI ARTIRIYOR

Stres, kişinin el temasını artırıyor. Stresli insan gözünü, saçını daha fazla tutar. Bu da grip virüsünün daha fazla yayılmasını sağlıyor.

İKİNCİ FAKTÖR ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Diğer bir faktör ise çevre kirliliği. Türkiye her zamankindenn çok daha fazla kirli. Kaçak kömür, egzoz gazı bunlardan bazıları. Bu durumda insan sağlığını etkileyen faktörlerden.

Çevresel kirlilik her zamankinden daha fazla. Daha fazla kirlenmeye başladı. Herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması hem çevre kirliliğini azaltacak hem de hastalık riskimizi daha aza indirecektir.

TOPLU TAŞIMA DAHA ÇOK KULLANILIYOR
 
Diğer bir faktör ise  bu yıl toplu ulaşım araçlarının çok daha fazla kullanılması. Kalabalık yerlerde bulunma, kapalı alanlarda kalma, toplu taşıma araçlarında hapşırmak, öksürmek bunların hepsi gribe davetiye çıkartıyor.

NELER YAPILABİLİR?

Gribe yakalanan kişi bol bol istirahat etmeli, C vitamini, Meyve suyu ve nar çekirdeği yağı kullanmalıdır. En önemlisi istirahattir.

NASIL KORUNULUR?

Eller günde en az 4-5 kez bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Öpüşmekten de kaçının. Gripli olan bir kişiyle temasınız olduğunda ağzınızı burnunuzu kapamak yerine bol bol ellerinizi yıkayın"


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.