GRİP DEPRESYONA SOKUYOR

İHA

Birkaç ayda bütün dünyaya yayılan domuz gribi salgını, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığını da tehdit ediyor.

Domuz gribi sebebiyle çocuklarda "hasta olma ve ölüm korkusu, sevdiği insanı kaybetme, sakat kalma korkusu, okul da dahil olmak üzere kalabalık yerlere gitmek istememe ve sürekli kendini temizleme davranışı" gibi çeşitli tepkilere sebebiyet verdiği bildirildi.

Sebebi ne olursa olsun hastalıkların çocuklar için kaygı verici bir durum olduğunu ifade eden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Şebnem Çoban, çocuğun "hastalık" kavramını daha önceki hastalık tecrübelerine göre yorumladığını söyledi. Çoban, "Hiç ameliyat olmamış bir çocuk için ameliyat kaygı verici bir durum olmayabilir, ancak aile fertlerinden biri ameliyat olmuş ve çok ağrısı olmuş ise, çocuk ameliyat olmaktan endişe duyabilir. Dolayısıyla, hastalık kavramı, daha önce bu alanda kötü tecrübesi olan çocuğun kaygısını artırabilir. Şu anda yaşanan domuz gribi salgınında da çocuğumuz domuz gribine yakalanmasa bile, duyduğu, gördüğü örnekler kaygısının artmasına sebep olacaktır" dedi.

Çocukların hastalıktan psikolojik olarak etkilenmelerinin yaşa göre farklılık gösterdiğini kaydeden Çoban, okul öncesi olarak adlandırılan 3-6 yaş döneminde çocukların hastalıkları "kötü, bulaşıcı, bir tür ceza" olarak yorumladıklarını ve kendilerinin yaptığı kötü bir davranış yüzünden ortaya çıktığını düşündüklerini anlattı.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Çoban, "Bu yaş grubundaki çocuğun soyut düşünce yapısı gelişmediği için, hastalıkların sebep ve sonuçlarını anlamakta güçlük çekebilir, hastalıklar karşısında kaygısı daha yüksek olabilir. Dolayısıyla bu yaş grubundaki çocuklara domuz gribi hakkında geniş açıklamalar yapmak, çocuklara karşı aşırı koruyucu, kollayıcı tutumlar içinde olmak onları olumsuz etkiler. Çocuklara bütün tedbirler açıklanmalı ve sağlıklı olmak için yapılması gerekenler anlatılmalı, ancak 'tüm bunları domuz gribine yakalanmamak için yapıyoruz' şeklinde bir açıklama yapılmamalıdır. Bu yaş grubundaki çocuklara daha çok aile olarak tedbir alındığı bilgisi verilmeli, korunma yolları anlatılmalı, olumsuz sonuçlardan bahsedilmemelidir"diye konuştu.

Çocukların her yaşta anne babalarının veya kendilerine bakım veren kişilerin kaygılarından etkilendiğini hatırlatan Çoban, ebeveynin veya çocuğa bakım veren kişinin aşırı endişeli olmasının çocuğun da endişeli olmasına sebep olacağını dile getirdi. Çoban, çocukların olumlu mesajlar yerine olumsuz mesajlara daha çok odaklandıklarını, bunun için yayın kuruluşlarına da büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.