Guatr Belirtileri

Guatr nedir; Guatr Belirtileri Nelerdir; Guatr, tiroid bezinizin büyümesidir. Boynunuzun ön tarafında, Adem elmasının hemen altında bulunan bezdir. Tedavi olmadan iyileşecek geçici bir sorun olabilir. Tıbbi müdahale gerektiren başka, muhtemelen ciddi bir tiroid rahatsızlığının belirtisi olabilir.

Guatr Nedir

Guatr, tiroid bezinin şişmesidir yani büyümesidir. Tiroid bezi ürettiği hormonlar aracılığıyla vücudunuzdaki neredeyse tüm metabolik süreçleri etkiler. Tiroid bozuklukları, tedavi gerektirmeyen küçük, zararsız bir guatrdan (büyümüş bez) yaşamı tehdit eden kansere kadar değişebilir. En yaygın tiroid sorunları, tiroid hormonlarının anormal üretimini içerir. Çok fazla tiroid hormonu, hipertiroidizm olarak bilinen bir duruma neden olur. Yetersiz hormon üretimi hipotiroidizme yol açar. Etkileri hoş olmayan veya rahatsız edici olsa da, çoğu tiroid sorunu doğru teşhis ve tedavi edilirse iyi yönetilebilir.

Guatr Belirtileri

- Boyun tabanının ön tarafında, küçük bir yumru veya çoklu nodüllerden genel bir genişlemeye kadar değişen şişlik.

- Hipertiroidiniz varsa (aşırı aktif bir tiroid bezi) iştah artışı ya da iştah azalması

- Kilo kaybı

- Artmış veya düzensiz kalp atış hızı

- Yüksek kan basıncı

- Ateş basması

- Sıcak hissetme

- Sinirlilik

- İshal

- Kas güçsüzlüğü

- Ellerde titrme

- Terleme

Hipotiroidiniz varsa (az çalışan bir tiroid bezi), belirtileriniz arasında;

 -Uyuşukluk

- Fiziksel ve zihinsel işlevlerde yavaşlama

- Depresyon

- Daha düşük kalp hızı

- Üşüme

- Kabızlık

- Kolay kilo alma

- Midede karıncalanma

- Uyuşma

-  Ellerde titreme

- Boynunuzda bir yumru veya şişlik 

- Boğuk bir ses

- Boğazınızda gerginlik

- Kollarınızı kaldırdığınızda baş dönmesi

- Şişmiş boyun damarları

- Öksürme

Nefes alma veya yutma sorunu

Hipertiroidizmli toksik bir guatrınız varsa, şunlara sahip olabilirsiniz:

- Terlemek
- İshal
- Mide bulantısı
- Hızlı bir nabız veya kalp atışı
- Titreme
-  Kuru cilt
- Yorgunluk
- Kilo almak
- Kabızlık
- Düzensiz regl dönemleri

Guatr Nedenleri ve Risk Faktörleri

Guatr herhangi bir hastalığı temsil etmez. Yıllar içinde hızlı veya çok yavaş oluşabilirler. Hipertiroidiniz veya tedavi gerektiren hipotiroidiniz olabileceğinden, guatrın varlığında yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini yaşarsanız doktoru aramalısınız. Guatr yavaş büyür, ancak büyük bir guatrınız varsa ve nefes darlığı veya ses değişiklikleri yaşıyorsanız doktora başvurmalısınız. Guatr, şah damarınıza, nefes borunuza, yemek borunuza veya gırtlağınıza giden sinire baskı yapıyor olabilir. Büyüme tedavi gerektirir ve cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Guatr için risk faktörleri

- Yaş. 40 yaşın üzerindeyseniz daha yüksek risk altındasınız.
- Cinsiyet. Kadınların genel olarak guatr ve tiroid bozukluklarına sahip olma olasılığı daha yüksektir.
-  Her ikisi de tiroid sorunlarıyla bağlantılı olan hamilelik veya menopoz
- Otoimmün hastalık öyküsü
-  Lityum (duygudurum bozuklukları için kullanılır) ve amiodaron (düzensiz kalp atışı için) dahil olmak üzere bazı ilaçlar
- Kanser tedavileri gibi radyasyona maruz kalma
-   İyot eksikliklerinin yaygın olduğu bir bölgede yaşamak

1920'de iyotlu tuz piyasaya sürülmeden önce, iyot eksikliği ABD'de guatrın ana nedeniydi. Hala dünya çapında. ABD'de guatrın ana nedenleri otoimmün bozukluklar (Graves hastalığı veya Hashimoto hastalığı dahil) ve multinodüler guatrdır. Tiroidit adı verilen tiroid iltihabı da guatra neden olabilir. Bunu bir virüsten hastalandıktan sonra veya doğum yaptıktan sonra alabilirsiniz.

GUATR TİROİD ÇEŞİTLERİ

Birçok şey tiroidinizi şişirebileceğinden, birçok guatr türü vardır. Bunlardan birkaçı:

BASİT GUATR

Tiroid beziniz yeterli hormon üretmediğinde ortaya çıkan basit guatrlar. Tiroid bunu telafi etmek için büyür.

ENDEMİK GUATR

Bazen kolloid guatr olarak adlandırılanlar, beslenmenizdeki iyot eksikliğinden kaynaklanır. Tiroidiniz hormonlarını yapmak için iyot kullanır. Amerika Birleşik Devletleri gibi sofra tuzuna iyotun eklendiği ülkelerde çok az insan bu tür guatr alır.

SPORADİK TOKSİK OLMAYAN GUATR

Genellikle bilinen bir nedeni olmayan sporadik veya toksik olmayan guatrlar. Bazı ilaçlar ve tıbbi durumlar onları tetikleyebilir.

MULTİNODÜLER GUATR

Tiroidinizde nodül adı verilen topaklar büyüdüğünde meydana gelen multinodüler guatrlar.

TOKSİK GUATR

Bir guatr, hipertiroidizm ile bağlantılı olduğunda "toksik" olarak tanımlanır. Bu, tiroidinizin çok fazla tiroid hormonu ürettiği anlamına gelir. "Toksik olmayan" bir guatr, eter hipertiroidizmine veya hipotiroidizme (yeterli tiroid hormonu yok) neden olmaz.

HİPOTİRODİZM

Hipotiroidizm, aksine, tiroid hormonlarının yetersiz üretilmesinden kaynaklanır. Vücudunuzun enerji üretimi belirli miktarlarda tiroid hormonu gerektirdiğinden, hormon üretimindeki düşüş daha düşük enerji seviyelerine yol açar.

Hipotiroidizmin nedenleri şunlardır:

-  Haşhimoto tiroiditi: Bu otoimmün hastalıkta vücut tiroid dokusuna saldırır. Doku sonunda ölür ve hormon üretmeyi durdurur.

- Tiroid bezinin çıkarılması: Tiroid cerrahi olarak çıkarılmış veya kimyasal olarak tahrip edilmiş olabilir.

Aşırı miktarda iyodüre maruz kalma: Soğuk algınlığı ve sinüs ilaçları, kalp ilacı amiodaron veya bazı röntgenlerden önce verilen bazı kontrast boyalar sizi çok fazla iyodine maruz bırakabilir. Tiroid problemleriniz varsa hipotiroidizm geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir. geçmişte.

Lityum: Bu ilaç ayrıca hipotiroidizmin bir nedeni olarak gösterilmiştir.

TİROİD GUATR KANSERİ

Tiroid bezi kanseri oldukça nadirdir ve tiroid nodüllerinin yaklaşık %5'inde görülür. Kanserli olduğu belirlenmeden önce birkaç yıl boyunca bir veya daha fazla tiroid nodülünüz olabilir. Yaşamlarının erken dönemlerinde, muhtemelen akne tedavisi olarak baş ve boyun bölgesine radyasyon tedavisi görmüş kişilerde, tiroid kanseri geliştirme riski normalden daha yüksek olma eğilimindedir.

GUATR Tiroid Sorunlarına Neden Olan Nedir?

Tüm hipertiroidizm türleri, tiroid hormonlarının aşırı üretimine bağlıdır, ancak durum birkaç şekilde ortaya çıkabilir:

Graves hastalığI

Çok fazla tiroid hormonu üretimi.

Toksik adenomlar

Tiroid bezinde nodüller gelişir ve vücudun kimyasal dengesini bozarak tiroid hormonları salgılamaya başlar; bazı guatrlar bu nodüllerden birkaçını içerebilir.

Subakut tiroidit

Bezin aşırı hormonları "sızdırmasına" neden olan ve genellikle birkaç hafta süren ancak aylarca sürebilen geçici hipertiroidizme neden olan tiroid iltihabı.

Guatrım TİROİD Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir guatr, elinizle görebileceğiniz veya hissedebileceğiniz kadar büyük olabilir veya bir doktor onu keşfedene kadar, belki de rutin bir muayene sırasında fark edilmeden kalabilir. Her durumda, ilk adım neden guatrınızın olduğunu belirlemektir.

GUATR TİROİD TEŞHİSİ

Tiroid bezinin ultrasonu, bezin boyutunu ve nodüllerin varlığını belirlemeye yardımcı olabilir. Kan testleri ayrıca tiroid hormonu seviyelerini ölçebilir. Çoğu zaman doktorunuz sadece boynunuzu inceleyerek guatrınızı teşhis edecektir. Daha sonra buna neyin sebep olduğunu ve sizi nasıl etkilediğini bulmak için testler yapabilirsiniz.

GUATR TESTLERİ:

-  Tiroidinizin ne kadar büyük olduğunu ve nodül olup olmadığını görmek için bir ultrason

- Tiroid hormon seviyenizi ölçmek ve bazı guatrların neden olduğu antikorlara sahip olup olmadığınızı görmek için kan testleri. Antikorlar, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmak için ürettiği proteinlerdir.

- Doktorunuzun test için doku veya sıvı örneği almak için ince bir iğne kullandığı bir biyopsi. Bu, kanseri dışlamak için kullanılır.

- Bir bilgisayar ekranında tiroidinizin bir görüntüsünü oluşturmak için doktorunuzun biraz radyoaktif madde enjekte ettiği bir tiroid taraması. Bu, doktorunuza tiroidinizin boyutunu ve ne kadar iyi çalıştığını gösterir.

- Guatrınız büyükse veya göğsünüze yayılmışsa bir BT taraması veya MRI

İlk kan çalışmanızın ve ultrasonun sonuçlarına bağlı olarak, teşhisinizi netleştirmek için ek testler istenebilir. Bunlar, belirli tiroid antikorlarına bakarak ek kan çalışmasını içerebilir. Hipertiroidi iseniz (ve hamile değilseniz veya emzirmiyorsanız), radyoaktif iyot alım testi guatrınızın boyutunu ve çalışıp çalışmadığını (hormon üretip üretmediğini) belirlemeye yardımcı olabilir. Radyoaktif iyot alım modeli de doktorunuza biyopsi gerekip gerekmediğini söyleyebilir.

GUATR TİROİD TEDAVİSİ

Bir guatr, özellikle küçükse ve tiroid hormon seviyeleri normalse, tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte, tiroid hormon seviyeleriniz etkilenirse - ya çok yüksek ya da çok düşük tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Tedavi, genellikle ilaçla tiroid hormon düzeylerini normale döndürmeyi içerir. İlaç etkisini gösterdiğinde tiroid normal boyutuna dönmeye başlayabilir. Bununla birlikte, çok sayıda iç skar dokusu olan büyük bir nodüler guatr tedavi ile küçülmez. Guatr rahatsızlık veriyorsa, ilaçlara yanıt vermeyen tiroid hormonunun aşırı üretimine neden oluyorsa, boyutundan dolayı semptomlara neden olacak kadar büyükse veya kanserli hale geliyorsa, tiroid bezinin tamamının cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

Guatrınız varsa doktorunuz, büyümediğinden veya ince iğne biyopsisi gerektirebilecek şüpheli görünümlü nodüller geliştirmediğinden emin olmak için periyodik olarak ultrasonla yeniden değerlendirmek isteyebilir.

Guatr Tedavisi

Guatrınıza neyin sebep olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak doktorunuz bunu aşağıdaki yöntemlerle tedavi edebilir:

İlaç tedavisi

Hipotiroidiniz varsa, doktorunuz bir tiroid hormonu replasman ilacı reçete edebilir. Enflamasyonun neden olduğu guatrlar için aspirin veya kortikosteroid alabilirsiniz.

Ameliyat

Cerrah tiroidinizin tamamını veya bir kısmını çıkarabilir. Daha sonra, hayatınızın geri kalanında tiroid hormonu ilacı almanız gerekebilir.

Radyoaktif iyot

Aşırı aktif bir tiroidi tedavi etmek için bunu bir hap içinde alırsınız. Tiroidi küçültmek için hücreleri öldürür. Bu tedaviden sonra muhtemelen hormon ilaçları almanız gerekecek.

YENİDOĞANLARDA VE BEBEKLERDE TİROİD GUATR

Hipotiroidizm yeni doğanlar ve bebekler için özel bir tehlike oluşturur. Erken yaşta sistemde tiroid hormonlarının eksikliği, kretinizm (zihinsel yetersizlik) ve cücelik (bodur büyüme) gelişimine yol açabilir. Çoğu bebeğin tiroid seviyeleri doğumdan hemen sonra rutin olarak kontrol edilir. Hipotiroidi ise hemen tedaviye başlanır.

Bebeklerde, yetişkinlerde olduğu gibi, hipotiroidizm şu nedenlere bağlı olabilir:

- Hipofiz bozukluğu
- Arızalı bir tiroid
- Lenf bezlerinde problem

Bir hipotiroid bebek alışılmadık şekilde hareketsiz ve sessizdir, iştahsızdır ve aşırı uzun süre uyur.

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:13 Ağustos 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.