GÜVENLİ GIDA NASIL OLUR

Hürriyet
 
Sağlıklı yaşamın temeli sağlıklı beslenmedir. İşte güvenli beslenmenin yolları ve beslenme şekilleri. Mutlakak okuyun.


Güvenli gıda aslında sağlıklı gıda anlamına gelir. Güvenli (sağlıklı) gıda besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir.

Mikroorganizmalarla kontamine olmuş(bulaşmış) gıdaların tüketimi; İnsanlarda enfeksiyon (gıdaya bulaşma) ve intoksikasyona (gıda zehirlenmelerine) neden olarak önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Besinler yoluyla hastalık yapabilen mikroorganizmalara Bacillus, Clostridium, Enterobakter,Escherichia, Salmonella, Shigella, Staphylococcus v.b gibi mikroorganizmalar verilebilir.

Mikroorganizma toksinleri, inorganik öğelerin etkilediği besinlerin tüketimi; Zehirlenmelere, devamında iç kanama ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu toksinlerden en çok bilinen kuru yemişlerde ve baharatlarda sıkça rastlanan aflatoksin‘dir.

Güvenli gıda hazırlanmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 altın kuralı:

Gıda işlemi için güvenli gıda seçin

Gıdalarınızı tam olarak pişirin

Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden hemen yiyin
Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın

Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabii tutulur.(Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir.)

Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki teması önleyin

Kişisel hijyen kurallarına uyun

Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun

Gıdaları, böceklerden, kemirgenlerden ve diğer hayvanlardan koruyun

Temiz su kullanın.


 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.