HASTA YAKINLARINA DESTEK
A.A
Merkezin tanıtımı amacıyla Beşiktaş Four Seasons Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, Türkiye'de yaşamın uzamasıyla birlikte, yaşlılık oranının giderek arttığını ve yaşlılığa bağlı olarak da alzheimer gibi kronik hastalıkların çoğaldığını söyledi.
Alzheimer hastalarının yakınlarının zorlu bir süreç yaşadığına dikkati çeken Baş, bu kişilere psikolojik olarak yaşadıkları sıkıntıları paylaşacakları ve destek alabilecekleri bir çağrı merkezi projesini hayata geçirdiklerini anlattı.
Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre de hastalığın sinsi bir unutkanlıkla başladığını ve yavaş yavaş ilerlediğini ifade ederek, "Dakikalar içinde unutmak, çok sık soru tekrarı ve olayları olmamış gibi düşünmek, bu hastalığın en önemli belirtileridir" dedi.
Bunamanın, yaşlılığın doğal bir sonucu değil bir hastalık olduğunu ifade eden Emre, hastalığın Türkiye'de tedavi şansının yüksek olduğunu, çünkü toplumda bu konuda bilincin yükseldiğini vurguladı.
Emre, alzheimer hastalarının genelde evde bakıldığını ve hasta yakınlarının da zorlu bir dönem yaşadığını belirterek, depresyonun hasta yakınları arasında yüzde 50-60 oranında olduğunu söyledi.
Çağrı merkezinin hasta yakınlarının sorunlarını çözmek için kurulduğunu dile getiren Emre, ilk olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de pilot olarak 30 doktorun hastasının yakınlarını hedef alarak başlayan hizmetin, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla tüm Türkiye'de yaygınlaştırılacağını kaydetti.
Emre, henüz sadece belli hastalara yönelik olarak hizmet veren merkezde, bir uzman psikoloğun görev yaptığını da anlattı.
Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker de alzheimerin, ölüme neden olan hastalıklar arasında 4. sırada bulunduğunu belirterek, hastaların yakınlarının yaşadıkları psikolojik sıkıntılara işaret etti.
Eker, çağrı merkezine başvuran hasta yakınlarına, hastayla nasıl iletişim kurulacağı ve anlık olaylara nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda da bilgiler verileceğini kaydederek, hastaların evini tanımama, aynada kendi yüzünü tanımama, vurma, tırmalama gibi olaylar yaşayabildiğini söyledi.
Alzheimerin tedavisinde 2 grup ilaç kullanıldığını anımsatan Eker, tedavi konusunda yapılan araştırmaların umut verici olduğunu ve alzheimere karşı aşı üretme çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.
Paylaş