HASTALIKLARDAN KORUNUN!
Formsante
Mikroplardan, hastalıklardan nasıl korunacağız, kendimizi korumak için neler yapmalıyız. İşte cevaplar...
Temizliği yapılmayan bilgisayar klavyeleri ve mouse’ların çeşitli mikroorganizmalar barındırdığı, bilgisayar başında bir şeyler yerken bu mikroorganizmaların vücuda alınmasının, diş eti iltihabından ishale kadar çeşitli hastalıklara neden olabileceği belirtildi.
Klavye ve mouse’larda bulunan mikroorganizmaların kapı kolları, musluk başları, ankesörlü telefon gibi genel kullanıma açık eşyalarda da olduğu tespit edildi.
Genel kullanıma açık eşyalarda, sık temizlenmedikleri için daha fazla mikroorganizma bulunur. Mesela klavye haftada bir silindiğinde temizlenmiş olur ve burada tekrar mikrop birikmeye başlar.
Ancak 4 yıl boyunca temizliği yapılmamış ve birçok kişinin eli değmişse bu durumda o eşya bir mikrop kaynağı olur. Evdeki eşyalar temizlenebiliyor ama dışarıda ortak kullanılanlar için aynı temizlik söz konusu değil. Bu nedenle dışardan eve gelindiğinde, eller mutlaka yıkanmalıdır.
BİLGİSAYAR BAŞINDA ATIŞTIRMAYIN
Çocuklar bilgisayar başında vakit geçirirken, bir yandan da meyve, cips, bisküvi atıştırıyor. Bu klavyedeki mikroorganizmanın, vücuda alınmasına neden oluyor.
Kuru bir yere dokunduğumuz zaman 1 mikroorganizma geçerse, ıslak yerden 10 katı, 100 katı geçiyor. Mesela kişi üzüm yerken ıslanan elleriyle klavyeye dokunuyor, sonra tekrar üzüm yiyor. Böylece klavyedeki mikroorganizmaları daha kolay alıyor.
Bu ise diş eti iltihabı, farenjit, karın ağrısı ve ishal gibi hastalıklara neden olabiliyor. Bazı mikroorganizmalar çok az sayıda olsa bile ciddi hastalıklar oluşturabiliyor. Bazısının 200 tanesi, bazısının 2 milyon tanesi hastalığa neden oluyor.
Bilgisayarın klavyesinin, mouse’unun ve kasasının sık dokunulan kısımlarının en az ayda bir kez deterjanlı ya da sabunlu bezle silinmesi gerekiyor. Mikroorganizmaların gıdayla geçmemesi için bunları kullandıktan sonra ellerin yıkanması önemle vurgulanıyor.
Paylaş