HATALARI NASIL ÖNLÜYORUZ
Sciencedaily - Çeviri: Ayda Çayır- NP Grup
Beynin dil sürçmelerini davranış hatalarını kontrol eder gibi önlemeye çalıştığı ortaya çıktı. Nasıl mı? İşte cevaplar...
Leiden, NWO araştırmacılarından Niels Schiller ve Lesya Ganushchak beynin dili kullanırken nasıl çalıştığını, sözel hatalara verdiği tepkiyi incelediler. Araştırma sonuçları dili anlama ve ifade etme güçlüğü yaşayan kişilere fayda sağlayacak nitelikte.
Beynimiz konuşma hatalarını önlemede oldukça maharetli aslında. Ara sıra da olsa politikacıların konuşurken yaptıkları gaflar gündemi meşgul ediyor. Beynin bu tarz hatalara verdiği tepkileri görmek için, Schiller ve Ganushchak bir grup deneğe resimlerle eşleştirilmiş kelimelerin içerisinde belli seslerin olup olmadığını sordular. Mesela bir kaşık resmi gösterildiğinde, deneklerden kelimenin içerisinde "ş" harfi olup olmadığını belirtmeleri istendi. Bu genellikle sorun olmuyordu, fakat baskı altında, az bir süre verildiğinde, denekler daha fazla hataya düştüler.
Beynin bu tarz hatalı sözlere spesifik bir elektrofizyolojik sinyal ile yanıt verdiği görüldü. Davranış hataları yapıldığında beyinde bu dalganın oluştuğu zaten biliniyordu. "Hatayla İlişkili Negativite" olarak adlandırılan bu dalga sayesinde, beyin bir şeylerin aksadığını anında kaydedebiliyor.
Çalışmadan çıkan sonuca göre, beynin dili kullanma şekli yürüme, tutma gibi, başka eylemlerin yürütülüş şekilden farklı değil. Bu dalga hataları öylesine hızlı kaydediyor ki, bazen geç olmadan düzeltilmeleri mümkün olabiliyor. Bu şekilde yanlış sözler sarf etmekten, merdivenlerden yuvarlanmaktan kendinizi alıkoyabiliyorsunuz.
Araştırma sonuçları beynin dili işleme biçimine ışık tutacak nitelikte. Konuşmayı etkileyen mekanizmaların giderek anlaşılması dil bozukluğu olan kişilerin tedavisine de katkıda bulunabilir.
Paylaş