HEM BEYİNE HEM DİYETE YARDIMCI

Diyet Dergisi

Çilek, şifalı meyveler grubunun tepesinde yer alan bir meyve. İçeriği ile en çok ana rahmini güçlendirmede yardımcı olduğu biliniyor. Bu sayede de kadınların aylık sendromlarında yaşadıkları şikayetleri azaltıyor.

İçerdiği yüksek orandaki C vitamini sayesinde, günde 100 gr. çilek yiyeyerek günlük C vitamini ihtiyacı karşılanabilir.

Çin tıbbında ise, dalak, pankreas ve akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Ayrıca boyun ağrılarının giderilmesinde yardımcı bir besin kaynağı olarak öneriliyor.

Önlemesine yardımcı olduğu hastalıklar:

Kilo problemi
100 gramı sadece 27 kalori olan çilek, diyet sırasında düşük kalorisinden dolayı tüketilmeli. Ayrıca kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip aynı hızla düşmesine ve acıkmaya neden olan şekeri içermediğinden, hem diyet yaparken hem de normal beslenmede ideal bir meyve.

Varis oluşumunun önlenmesinde yardımcı
Cildin gerginliğini veren doku kollajendir. Bu madde aynı şekilde atar ve toplar damar duvarlarında bulunuyor. Bu dokunun zayıflamasıyla bilhassa toplar damardaki kapakçıklarda yetmezlik başlayıp, varisler ortaya çıkıyor. Çileğin içindeki Bioflavonoid maddeleri bu kollajen dokusunun zarar görmesinin önlenmesinde yardımcı olur. Kolajen dokusunun sağlam kalması, tüm damarların sağlıklı kalmasını sağlıyor, böylece varislerin oluşumu önlenmiş oluyor.

Kalın bağırsak kanseri
Çileğin içerdiği posa veya diğer bir adıyla lifler, bağırsak düzenli çalışmasını sağlıyor. Bağırsakların dışkıyı her gün düzenli boşaltmasıyla kabızlığın önüne geçiliyor. Kalın bağırsağın düzenli boşalımı bu organı kanserden koruyor.

Mide kanseri
Çileğin içerdiği kumarin asidi ve klorogenasidi gibi maddeler, mide kanseri yapan maddeleri etkisiz hale getirerek, hastalığın oluşmasının engellenmesinde yardımcı oluyor.

Ne kadar yenmeli
Her gün yenen 100 gr. çilek, günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Daha fazla yenmesinde de bir mahzur yoktur.

Saklama koşulları
Hormonsuz ve organik olanları tercih edilmeli. Günlük alınıp taze tüketilmeli veya buzdolabında saklanmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Ağustos 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.