HER 10 KİŞİDE UYKU SORUNU VAR
DHA
Türkiye'de her 100 kişiden 10'unda ‘Uyku apnesi sendromu' olduğunu biliyor muydunuz?
Acıbadem Kayseri Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Nöroloji uzmanı Prof.Dr. Murat Aksu, Türkiye'de her 100 kişiden 10'unda ‘Uyku apnesi sendromu' olduğunu belirterek, “Diyabet hastalığınızı kontrol altına alamıyorsanız, ilaçlarınızı kullandığınız halde tansiyonunuz düşmüyorsa, gün boyu yorgunluktan şikayetçiyseniz uyku kalitenizi ölçtürmelisiniz. Çünkü şikayetlerinizin sorumlusu ‘uyku apnesi sendromu’ olabilir” dedi.
Prof.Dr. Murat Aksu yaş ilerledikçe ve kilo arttıkça bu rahatsızlığın daha sık görüldüğünü anlatırken, ‘Uyku apnesi sendromunun', kontrol altına alınamayan diyabetten tansiyona, uykuda geçirilen felçten ölüme kadar bir dizi ciddi soruna neden olabildiğine dikkati çekti. Prof.Dr. Aksu şöyle konuştu:
“Bir uyku merkezi ya da taşınabilir cihazlarla evde yapılan tetkikte, kişiye uykusunun kalitesini ölçmeye yarayan çeşitli elektrotlar takılıp beyin faaliyetleri izleniyor. Çalışmalar, santral sinir sisteminin, uyku apne sendromlu kişilerde yumuşak damağın açık kalmasını sağlayan kasları gece boyunca yeterince uyarmadığını gösteriyor. Bunun sonucunda kaslarda gevşeme oluyor ve hava yolu daralıyor. Böylece uyku apnesi sendromu yaşanıyor.
Uyku apnesi sendromu hafif, orta ve şiddetli olmak üzere çeşitleniyor. Bu da nefes durma sayısının uykuda geçirilen saate bölünmesi ile belirleniyor. Apne sayısı 5'ten az ise ‘normal', 15'in üzerindeyse ‘orta', 30'un üzerindeyse ‘şiddetli' olarak sınıflandırılıyor. Şiddeti belirleyen ikinci faktör de, kandaki oksijen miktarının düşmesi oluyor. Uyku apnesi sendromu, daha çok erkekler ile boyun çevresi geniş ve kilolu olan kişilerde görülüyor. Kronik hastalıkları tetikliyor. Sendrom çeşitli rahatsızlıklara yol açıyor.
Hipertansiyonun önlenebilir nedenleri arasında ilk sırayı uyku apnesi sendromu alıyor. Hipertansiyonlu hastalarda ilaç kullanılmasına karşın tansiyon kontrolünde sorunlarla karşılaşılıyorsa, bu sendromun araştırılması gerekiyor.”
Prof.Dr. Aksu, bunun yanı sıra kalp damar hastalıklarının, felç ve uykuda ölümlerin önemli nedenlerinden birinin uyku apnesi olduğunu hatırlattı. Nöroloji uzmanı Prof.Dr. Murat Aksu, “Son yıllarda, üzerinde önemle durulan bir diğer hastalık da diyabet. İnsülin toleransındaki değişikliğe bağlı olarak uyku apnesi sendromlu hastalarda kan şekeri düzenlemenin çok daha güç olduğu, daha yüksek dozlarda insülin kullanımına ihtiyaç olduğu görülüyor” dedi.
Prof. Dr. Aksu, ‘Uyku apnesi sendromu'nun, kilolu kişilerde daha sık görüldüğünü ancak, hastalara yapılacak en büyük kötülüğün, ‘kilo ver ve bu hastalıktan kurtul’ demek olacağını anlatırken, “Leptin ve grelin hormonları iştahı düzenliyor. Uyku apne sendromlu hastaların leptin hormonu bozuk olduğu için kilo vermelerini beklememek gerekiyor. Üstelik hastalığın sonucu olarak kilo almaya devam ediyorlar. Bu döngüyü kırmak gerekiyor.
Sendromun başka belirtileri de bulunuyor. Gün boyu süren yorgunluk ve uyku hali, kendini işe verememe gibi belirtiler, kalitesiz uykudan kaynaklanabiliyor.Tedavi maskelerle yapılıyor . Sevindirici olan, hastalığın kesin bir tedavisinin olması. Hastalar, uyumadan önce maske takıyorlar” diye devam etti.
Paylaş