Her sinirlendiğinde 'boşanalım' deme!
Evlilikte her çatışmayı tartışmalara dökerek evliliği bitirme tehdidinde bulunmak ciddi şekilde kumar oynamaktır.
Tartışmalarda iki taraf da dürtüleriyle hareket eder ve boşanmayı birbirlerinin sadakatini test etmek için gündeme getirir.
Evlilik test edilir mi?
Eşlerin birbirlerine karşı yaptıkları en önemli iletişim hatalarının biri de tartışmaları, sorunları, evlilik testlerine dönüştürmektir. Evlilikte her çatışmayı tartışmalara dökerek evliliği bitirme tehdidinde bulunmak ciddi şekilde kumar oynamaktır. Tartışmalarda iki taraf da dürtüleriyle hareket ederler ve boşanmayı birbirlerinin sadakatini test etmek için gündeme getirirler. Tartışmalarda bir tarafın "ben gidiyorum, evi terk ediyorum" ya da "o zaman ayrılalım" şeklindeki tavırları genelde gerçek niyetlerini ortaya koymaz. Bu sadece karşı tarafa "ayağını denk al" ya da "beni kaybedebilirsin" mesajıdır.
Tartışmalarda sürekli bu tarz bir yaklaşım sergilenmesi 'Kendini gerçekleştiren kehanet kuralı'nı işletmeye başlar. Bu kurala göre söylenen söz, istenilen durum samimiyetle dile getirilmemiş olsa bile bir müddet sonra gerçekleşir. Beyin söze uygun mesaj üretir İnsanın söylediği söz ok gibidir, ağızdan bir kere çıktıktan sonra artık kontrol sahibinde değildir ve nereye gideceği kestirilemez. Bir söz beyinde üretildikten sonra sık sık tekrarlanırsa, beyin o söze uygun mesaj üretmeye başlar. Sonra da insanın kendisi ilk başta gerçek amacı farklı olan o söze inanmaya başlar. Mesela çalışkan bir çocuğa sürekli tembel derseniz bir müddet sonra gerçekten o çocuk önce buna inanmaya ve tembel rolüne girmeye başlar. Bu yüzden bırakın tartışmaları normal bir iletişim anında şaka bile olsa "boşanalım" gibi sözleri sık sık kullanmak doğru değildir.
Eşler kıskançlığı ciddiye almalı
Kıskançlık eşleri, kardeşleri, arkadaşları birbirine düşüren önemli bir duygudur. Bu yüzden evlilikte kıskançlık ciddiye alınmalı ve bu duyguya karşı akıllıca hareket edilmelidir. Patolojik kıskançlık dediğimiz aşırı kıskançlık ise marazi bir durumdur ve tedavi ile düzeltilir. Aşırı kıskanç kişi genellikle hasta olduğunu kabul etmediği için tedavi olmayı kabul etmez. Aşırı kıskanç eşe açık ve net davranmak gerekir. Örneğin, "Ben istediği kişiyle beraber olan tiplerden değilim. Bana güveniyorsan evliliğimiz devam etsin, güvenmiyorsan ayrılalım" gibi kararlı, açık konuşulduğu ve davranıldığı zaman bu tutum onda güven oluşturur.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Uzm. Psk. Çiğdem Demirsoy
KAYNAK : //www.bugun.com.tr
Paylaş