İÇME SUYU İHTİYACI ARTACAK
DHA
Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından riskli ülkeler arasında yer aldığı açıklandı. İşte detaylar.
Küresel ısınma nedeniyle meydana gelen, ya da gelecek doğal etkilerin irdeleneceği ‘İklim Değişikliğinin Su Kaynakları Üzerine Etkileri- Ulusal ve Küresel Güvenlik Sorunları’ adlı NATO İleri Araştırma Çalıştayı (NATO-ARW) Çeşme Altın Yunus Hotel'de başladı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (İYTE) evsahipliğinde 4 Eylül'e kadar sürecek çalıştayda iklim değişiklikleriyle, özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan dünyamızın nasıl olumsuz etkileneceğinin tartışılacağı belirtildi. Çalıştaya ABD, Özbekistan, Ukrayna, İngiltere, Romanya, Ermanistan, Portekiz, Polonya, Hollanda, Makedonya, Kırgızistan, İtalya, İsrail, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti, Ürdün, Kanada, Azerbaycan ve Bulgaristan'dan olmak üzere 19 ülkeden, ayrıca ODTÜ, Hacettepe, Avrupa ve Dokuz Eylül üniversitelerinden toplam 48 akademisyen katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Georgia Tech Institute akademisyenlerinden Dr. Mustafa M. Aral, iklimsel değişimler sonucu oluşan su kaynaklı bazı sağlık problemlerine değinerek, “Mühendislik verilieri ve matematiksel modellemeler kullanılarak, iklim değişikliğinin sosyo- ekolojik analizleri bizi yeni sonuçlara götürüyor. Bu sayede su kalitesi ve insan sağlığı ile iklim değişikliği ilişkilerine yeni bir perspektiften bakma olanağı doğdu.”
İYTE Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alper Baba, bu toplantıya evsahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “NATO üyesi ülkeleri iklim değişiklikleri konusunda çok duyarlı. NATO dışındaki dünya devletlerinin de aynı duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Sonuçta ortak bir dünyada yaşıyoruz” dedi.
‘TÜRKİYE RİSKLİ ÜLKE’
Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından riskli ülkeler arasında yer aldığının vurgulandığı ilk günde, iklim değişikliklerine karşı gerekli önlemler alınmadığı takdirde, ülkemizin de yer aldığı kurak ve yarı kurak alanlardaki su kaynakları sorunlarına yenilerinin ekleneceği ve içme amaçlı su ihtiyacının daha da artacağı belirtildi.
Çalıştayda 3 gün boyunca dünyada iklimsel değişimler, iklimsel değişimlerin su kaynaklarına (kalitesine, miktarına) etkisi, iklimsel değişimlere karşı su kaynaklarının kalitesinin ve miktarının artırılmasına yönelik çalışmalar, iklimsel değişimlere karşı su kaynaklarının sürdürülebilirliğine ilişkin çalışmalar, yakın gelecekte iklimsel değişimler ile ilgili yaşanabilecek problemlere ilişkin somut önerilerin sunulacağı belirtildi.
Paylaş