İlaç: Anne kokusu

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekci'nin Kars Devlet Hastanesindeki araştırmasında, annesinin kokusu sinmiş bez bebekle kuvözde kalan prematürenin tedavisini 4,5 gün kısalttığı belirlendi.

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekci'nin Kars Devlet Hastanesindeki araştırmasında, annesinin kokusu sinmiş bez bebekle kuvözde kalan prematürenin tedavisini 4,5 gün kısalttığı belirlendi.

annekokuBEBEK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY Tüfekci, prematürelerin tedavi süresini kısaltmaya yönelik Kars Devlet Hastanesi yeni doğan ünitesinde çalışma yaptığını söyledi. Yurt dışından getirtilen ve özel kumaşla hazırlanmış bez bebekleri, anne kokusu sinmesini sağladıktan sonra kuvözdeki prematürelerin yanına koyduklarını anlatan Tüfekci, "Bez bebeği önce annelerin göğsünde 3 saat tuttuk. Koku sindikten sonra kuvözdeki bebeklerin yanına koyduk. Günde 3 kez bu işlemi takrarladık. Anne kokusunun bebeğin tedavsine olumlu katkı sunduğunu gözlemledik" dedi.

ANNE KOKUSUNU DUYAN BEBEKLER ÇABUK İYİLEŞTİ

Anne kokusu hisseden prematürelerin diğerlerinden 4,5 gün önce kuvözden çıkarıldığını belirten Tüfekci, şunları kaydetti: “Doktora tezinde yeni doğan bakım ünitelerindeki bebekler arasında prematüreleri seçtim. Enfeksiyona açık oldukları için hastanedeki tedavi süreleri kısa tutulmalı. Gelişimleri süresince çabuk değişim sağlayan bir grup olan prematürelerin taburcu edilmesinde bir saatin bile önemi var. Ailelerden izin alındıktan sonra yurt dışından getirtilen bez bebekler, annenin göğsüne yerleştirildi. Anne kokusu sinen bez bebek, prematürenin yanına konuldu. Çalışmayı uyguladığmız 32 bebek, diğerlerinden 4,5 gün önce taburcu edildi." Anne kokusunun, bebekte özgüven oluşmasına katkı sağladığına da dikkati çeken Tüfekci, devlet tarafından koruma altına alınan terk edilmiş yeni doğan bebeklere de bakıcı anneleri aracılığıyla bu yöntemin uygulanabileceğini tavsiye etti.

BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ DURUŞ POZİSYONUNDA YATIRILMASI

Kuvözde kalan bebeği, anne karnındaki duruş pozisyonunda yatırarak yaptıkları çalışmada da olumlu sonuç aldıklarını vurgulayan Tüfekci, "35 bebeği bu şekilde yatırdık ve sonucu bekledik. Diğerlerinden 2,5 gün önce kuvözden çıkarıldıklarını belirledik" diye konuştu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Haziran 2013Yayınlanma Tarihi:04 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.