İLGİNÇ STRES ATMA YÖNTEMİ
A.A
19 Mayıs Spor Kompleksi içinde yer alan Anadolu Dans Merkezi'nde eski milli takım antrenörü Osman Dağ tarafından verilen boks eğitimine farklı meslek gruplarından meraklılar katılıyor. Katılımcılar, başlangıçta spor alarak boks yaparken, diğer taraftan da olası saldırılara karşı kendilerini koruma ve saldırganı etkisiz hale getirme yöntemlerini de geliştiriyorlar.
Merkezde ders veren Osman Dağ, farklı gruplardan gelen kişilere akşamları spor yaptırdığını söyledi.
Boksa özlem duyanlarla zamanında spor yapamayanların ders aldığını belirten Dağ, şöyle konuştu:
"Ders alanlar arasında doktor, öğrenci, esnaf, müteahhit ve eczacı gibi farklı birimlerden gelenler var. Akşamları gelip burada stres atıyorlar. Hafta 3 gün geliyorlar ve 1,5 saat çalışıyorlar. Gelenlerin çoğunluğu 25 yaşın üstünde olduğu için fazla çalışmalarına gerek yok. Belli yaştan sonra boks ağır bir spordur. Buradakilerin yaş ortalaması 25-40 arasıdır ancak 55 yaşında doktorumuz var. Daha çok spor yapmak için geliyorlar. 3-4 torba dövünce rahatlıyorlar. Kimisi amirine, kimisi memuruna kızıyor. Gelip burada rahatlayıp gidiyorlar. İşyerlerindeki streslerini burada torbaları döverek atıyorlar. Eve uysal gidiyorlar."
DOKTOR SALDIRI RİSKİNE KARŞI TEDBİRLİ
Merkezde 5 yıldır ders aldığını dile getiren ve Ulus Devlet Hastanesi'nde ortopedi uzmanı olarak görev yapan Doktor Hasan Güneş ise 55 yaşında olmasına karşın severek boks yaptığını kaydetti.
Boksla 5 yıldır aktif olarak ilgilendiğini ve hobi olarak yaptığını anlatan Güneş, "İsmi boks olunca ülkemizde ürkütücü gelmektedir" dedi.
Spordaki amacının kişisel gelişime katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Güneş, şunları söyledi:
"Kişi olarak özgüveninizi kazanıyorsunuz. Saldırı amaçlı kullanmıyoruz. Bu sporu herkesin yapmasını öneririm. Önce kişisel gelişim sonra da savunma amaçlı kullanılabilir. Sokakta, işyerinde en azından refleks olarak karşı taraftaki saldırganı bertaraf etmek için boks olabilir. Kişisel olarak her an her yerde saldırıya uğrayabilirsiniz. Kendinizi koruyabilir ve zarar almadan kurtulabilirsiniz. Saldırı atlattığımız oluyor. Kişisel olarak yaşamadım ama saldırı riski var. Saldırgan hasta yakını olabiliyor. Böyle şeyler yaşanıyor, haberlerden takip ediyoruz."
Boksun disipline bir spor dalı olduğunu belirten Güneş, "Belli bir eğitimi gerektiriyor. Bir saldırıya uğrasam her halde kendimi korurum. Bir ortopedist olarak bu sporu öneriyorum" diye konuştu.
İLACIN VE SPORUN YERİ AYRI
Lise öğrencisi Büşra Topkaya da bir yıldır boksla ilgilendiğini ve ileride başarılı olmak istediğini söyledi. Sporu gelecekte de yapmak istediğini ifade eden Topkaya, "Spor akademisi düşünüyorum. Hafta içi hergün antrenmanlarımız var. Aynı zamanda lisanslı sporcuyum. Hem kendimi koruyabiliyorum hem de sporumu yapabiliyorum. Ama ben severek yapıyorum. Boks bayanlar için savunma sporu ama bence güzel spor. Bayanların yapmasını istiyorum. Erkek bayan ayrımı olmamalı. Boks bana özgüven verdi" dedi.
Ankara'da eczacılık yapan Hicaz Öztürk de boksun insana zindelik verdiğini söyledi.
Sporun bilinçli yapılması gerektiğini anlatan Öztürk, "İlacın yeri ayrı. Sağlıklı insanlar spor yapmalı ama ilaçsız hayat olmuyor. Spor düzenli yapılmalı. Düzenli hayat, düzenli sporla olur. Önemli olan insanların huzurlu olması. Esas olan spor. Spor yapan sağlık bulur. En iyi ilaç spordur" diye konuştu.
Paylaş