İNTİHAR RİSKİ ARTIYOR
DHA
Bursa'nın ekonomik krizi en yoğun hisseden kentlerin başında olduğunu söyleyen Türkiye Psikiyatri Derneği Bursa Şube Başkanı İbrahim Karakılıç, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan, işini kaybetme riski altında bulunan kişilerde intihar riskinin 2-3 kat daha arttığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ekonomik kriz nedeniyle kentlerdeki işsizlik oranının yüzde 13’ten yüzde 17.2’ye çıktığına değinen İbrahim Karakılıç, "Türkiye’deki işsiz sayısı 3 milyon 650 bin. Bu veriler işsizliğe bağlı ruhsal sorunların giderek artacağını gösteriyor. İşini kaybeden bireylerin, işini koruyan kişilere göre depresyon oranları iki kat fazladır" dedi.
Türkiye'de 1980, 1994, 2001 yıllarında büyük ekonomik krizlerin yaşandığına dikkat çeken İbrahim Karakılıç, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında görevli, Türkiye Psikiyatri Derneği Dış İlişkiler Sekreterliği görevinde bulunan Dr. Halis Ulaş'ın, 'Ekonomik Krizin Ruh Sağlığına Etkileri' araştırmasında, işsizliğin intihar riskini 2-3 kat artırdığını ortaya çıktığını söyledi.
"Kriz sürdüğü sürece depresyon ve anksiyete bozukluklarının yaygınlığı katlanarak artacak" diyen Karakılıç, "İnsan sıkıntıyla başa çıkmak için alkol ve madde kullanımına yönelebilir. Öfkenin dışa vurumu ile ilgili sorunlar artabilir" diye konuştu.
İŞSİZLİK YARDIMININ KORUYUCU ETKİSİ VAR
Araştırmada, kriz mağdurlarına yapılacak işsizlik yardımının, çalışmayan bireyleri alkol kullanımdan, depresyondan koruyacağına dikkat çeken Karakılıç, "Ancak sorunun çözümü sadece işsizlik yardımı değil. Depresyona giren, geleceğinden endişe eden vatandaşlara verilmesi gereken psikiyatr hizmetleri ülkemizde maalesef yetersiz. Devlet hastanelerinde pskiyatri servislerine günde ortalama 90 kişi başvuruyor. 8 saatlik mesai saati içinde bir uzman, 90 kişiyle ne kadar ilgilenebilir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda acilen bir çalışma başlatması gerekiyor" diye konuştu.
Paylaş