A.A
İşsiz kalan kişilerin kendine olan güveni azalıyor ve bu da ruhi çöküntüye yol açabiliyor.
Kültür Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mücella Uluğ, küresel mali krizin etkisiyle işten çıkartılanların psikolojik durumunu değerlendirdi.
İçinde bulunulan durumdan en az zararla çıkmak için doğru düşünce tarzına sahip olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, şunları söyledi:
“Sürekli bir işi ve uğraşı olan kişi, işsiz kalınca evde oturmaktan kaynaklanan sıkıntıya girer. Bu durum süreklilik arz ettiğinde kişinin ruhi çöküntü yaşamasına neden olabilir. İşsiz kalan kişi ruhi çöküntü yaşamamak için, küçümsenme duygusuna kapılmadan kendini geliştirecek uğraş içerisine girmeli. İşsizliğin geçici bir dönem olduğunu düşünerek 'bu dönemden en karlı nasıl çıkarım' diye düşünmeli. Mesleğine yakın uğraşlar bularak hem kendini geliştirmeli hem de yeni insanlar tanıyarak iş bulma şansını artırmalı.”
Prof. Dr. Uluğ, işsiz kişilerin olumsuz düşüncelere kapılmasının bir süre sonra kişinin kendini aciz hissetmesine neden olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu psikoloji, daha sonra çevreye karşı şiddet içeren tepki vermeye de dönüşebilir. Bu noktada en önemli görev aileye düşüyor. Aile desteğiyle içinde bulunulan durumun olumlu yönleri analiz edilerek iş aranmalı. İşsizliğin geçici bir süreç olduğu anlatılmalı ve kişinin sürekli negatif düşünceler içine girmesi engellenmeli.”
“İŞ VERENLER UYGUN DİLLE ANLATMALI”
Prof. Dr. Mücella Uluğ, iş verenlerin de işçi çıkarma kararını açıklarken karşısındaki kişiye açık davranması gerektiğini bildirdi.
Yaşanan durum atlatıldıktan sonra yeniden iş birliği yapılabileceği yönündeki telkinlerin işten çıkartılanları kısmen rahatlatacağını kaydeden Prof. Dr. Uluğ, şöyle konuştu:
“İş veren durumunu anlatarak, kendi dışında oluşan şartlar nedeniyle böyle bir karar aldığını açıklamalı. Kişiye eski şartlar oluştuğunda kendisiyle tekrar çalışabileceği söylenerek işsizliğe geçiş süreci yumuşatılmalı. İşçiye destek verilerek, işten şu an için ayrılsa bile firmanın bir parçası olduğu vurgulanmalı.”