İŞSİZLİK VASIFSIZLARI VURUYOR

A.A

İşsizlik, en çok eğitim düzeyi düşük, vasıfsız işçileri vuruyor. İşte Türkiye İş Kurumu'nun yaptığı analiz.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İşsizlik  Sigortası Fonu'ndan yararlanmak için başvuruda bulunan işçilerin öğrenim durumu  ve mesleklerine göre analizini yaptı.

Buna göre, bu yılın Ocak-Ağustos ayları arasındaki 8 aylık dönemde işsizlik ödeneği için kuruma 931 bin 819 başvuru yapıldı.

Başvuru sahipleri arasında en büyük grubu, öğrenim durumu ilköğretim seviyesindekiler oluşturdu. Fondan yararlanmak isteyen ilköğretim mezunu sayısı  516 bin 927 ile toplam başvuru sahiplerinin yüzde 55,48'ini buldu.

İlköğretim mezunlarını, 289 bin 108 başvuruyla ortaöğretim (lise ve dengi  okul) mezunları izledi. Bu kapsamdakilerin oranı yüzde 31,03 düzeyinde gerçekleşti.

Eğitim düzeyi ön lisans ve üzerinde olan başvuru sahiplerinin oranı ise yüzde 11,82 oldu. Bu oranın yüzde 6,41'ni lisans, yüzde 5,11'ini ön lisans, yüzde 0,29'unu yüksek lisans, yüzde 0,01'ini doktora mezunları oluşturdu. İşsizlik sigortasından yararlanmak için 8 ayda 100 doktora mezunu başvuru yaptı.

Fondan yararlanmak için başvuranların mesleklere göre dağılımında ise en  büyük grubu beden işçileri oluşturdu. Başvuruların yüzde 27,80'i beden  işçilerinden geldi.
        
"YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
        
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işten çıkarmaların nedenlerini belirlemek, işini kaybedenlerin  niteliklerini ortaya koymak ve bu konuda tedbirler geliştirmek için İşsizlik  Sigortası Fonu'na yapılan başvuruları yakından takip ettiklerini söyledi.

Fona başvuran işçilerin eğitim durumu ve mesleklerinin bu konuda var olan  tabloyu görmek açısından önemli göstergeleri ortaya koyduğuna işaret eden Dinçer,  başvuru sahipleri arasında en büyük grubu ilköğretim mezunları ve beden  işçilerinin oluşturduğuna dikkati çekti.

İşsizlik tehdidini en aza indirmek, istihdamda arz-talep ilişkini kurmak  için nitelikli, vasıflı, sanayinin ihtiyaçlarını gözeten bir politikaya ihtiyaç  olduğunu vurgulayan Dinçer, bunu sağlamak amacıyla Türkiye İş Kurumu ve Mesleki  Yeterlilik Kurumu aracılığıyla bir dizi çalışma yürüttüklerini ifade etti.  Dinçer, bu kapsamda aktif iş gücü programları geliştirdiklerini, iş gücü  yetiştirme kursları düzenlediklerini, girişimcilik ve staj programları  başlattıklarını anlattı.

Ömer Dinçer, şunları kaydetti:

"İşsizlik, ülkemizin en önemli sorunlarından birisi. Bunu aşmanın en  önemli argümanlarından birisi vasıfsız iş gücünün mümkün olduğunca azaltılıp daha  sonra da ortadan kaldırılması. Vasıfsız iş gücünü meslek edindirme yoluyla  donanımlı hale getirmek en önemli önceliklerimizden birisi. Bundan sonra, halen  uyguladığımız proje ve programları iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını da gözeterek  çeşitlendireceğiz. Bu çalışmalarla toplumsal ve bireysel açıdan işsizliğin  meydana getirdiği olumsuz sosyo-psikolojik etkileri de azaltacağız."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.