KAÇAK ÇAYA DİKKAT
DHA
Uzmanlar uyarıyor: Kaçak çay, mide asidini çok fazla arttırdığı için reflüye yol açabiliyor.
Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından halkı reflü (Mide asidinin yemek borusunda ve yukarısında yakıcı etki ile ortaya çıkması) konusunda bilgilendirmek amacıyla donatılan ‘reflü TIR'ı’, 13 kentin ardından son durağı Diyarbakır'a geldi. Diyarbakırlılar, muayene olabilmek için araca akın etti. TIR'da hizmet veren Dicle Üniversitesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, “Kaçak çay, mide asidini çok fazla arttırdığı için reflüye yol açabiliyor” dedi.
Dİcle Üniversitesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral’ın yanı sıra 2 doktorun görev yaptığı reflü TIR'ında ücretsiz muayene yapıldığı ve ilaç verildiği bilgisini alanlar, araca akın etti. Kentin Dağkapı semtinde bulunan Galeria İş Merkezi önünde park eden TIR'da muaneye olanlardan durumu riskli görülenler, hastanelere sevk edildi. Prof. Dr. Göral, reflü TIR'ının 14 ilde şu ana kadar yaklaşık 5 bin hastaya hizmet verdiğini belirterek, özellikle Güneydoğu’da reflünün çok sık görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Göral, “Buna aşırı sigara içilmesi, bol acılı, baharatlı ve yağlı yemekler ile alkol tüketimi yol açabiliyor. Bölgemizin birçok yerinde aşırı şekilde kaçak çay kullanımı mevcut. Bu kaçak çaylara kimyasal boya maddesi katıldığı ileri sürülüyor. Kimyasal boya maddelerinin de kanser yaptığı biliniyor. Kaçak çay, mide asidini çok fazla arttırdığı için de reflüye yol açabiliyor. Aslında en güzeli yerli çaylardan içmek” dedi.
‘ÖNLEM ALINMAZSA KANSERE YOL AÇIYOR’
Reflü hastalığının tedavisinin kolay olmasına rağmen önlem alınmaması halinde ileriki yıllarda kansere dönüşme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Kanserleşme riski olmasaydı tedavisi çok kolaydı. Önceki yıllarda reflüden kaynaklanan şikayetleri ortaya çıkanlar, boğazları ağrıyanlar, sesleri kısılanlar kulak burun boğaz doktarlarına gidiyor, faranjit tedavisi görüyorlardı. Ama şimdi öyle değil. Reflü aracında muayeneye gelen hastalara, hastalıklarının geldiği nokta konusunda bilgi veriliyor. Hangi hastalar kansere doğru gidebilir, hangi hastalar kanser olabilir, bunu anlatıyoruz. Göğüs şikayeti ağrısıyla gelen 10- 15 hastayı da kalp rahatsızlığı olacağı nedeniyle kardiyoloji servisine gönderdik. 3- 5 vakayıda ise yemek borusu ve mide kanseri düşünüldüğü için merkezlere gönderdik” diye konuştu.
Paylaş