Kadınların kalbi daha güçlü çıktı
Time dergisinin, kadınların erkeklerden daha çok yaşamasının nedenlerini ele alan haberinde, sanayileşmiş ülkelerdeki istatistiklere bakıldığında kadınların erkeklerden 5 ile 10 yıl daha fazla yaşadıkları belirtildi.
Boston Üniversitesi'nin New England 100 yıl Yaşam Çalışmaları bölümünün kurucusu Tom Perls, bunun temel nedeninin kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının daha çok 70 ile 80 yaş arasında, yani erkeklerden 10 yıl sonra görülmesi olduğunu vurguladı. Kadınların vücudunda demir oranının erkeklere göre daha az olduğunu belirten Perls, demirin dolaylı olarak hücrelerin yaşlanmasına sebep olduğunu kaydetti.
Perls bu savını, demir deposu olan kırmızı etin kalp damar hastalıkları üzerindeki etkisini ortaya koyan bir araştırmayla destekliyor. Hollanda'da yapılan bu araştırma kalp ve damar hastalıklarının, kırmızı etin tüketilmediği bölgelerde, kırmızı etin tüketildiği bölgelere oranla yüzde 50 daha az görüldüğünü ortaya koydu.
Erkekler Strese Yeniliyor
Öte yandan yaşam süresini belirleyen unsurlar arasında genetiğin yüzde 30, çevre koşulları, davranışlar ve yaşam boyu maruz kalınan faktörlerin ise yüzde 70 oranında etkili olduğu ifade edildi. Perls'e göre, kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması şu üç temel faktörle doğrudan ilişkili: Erkekler kadınlara oranla daha çok sigara içiyor, yüksek kolesterollü yemekleri daha çok tüketiyor ve stresle kadınlar kadar iyi başa çıkamıyorlar.
Paylaş