Kalp Çarpıntısına Ne İyi Gelir?
Kalbin ortalama hızı 100 olarak bilinir. 140 ve üzerinde bir hız aralığında hızlanan kalpte, kalp çarpıntısı adı verilen sağlık problemi meydana gelir. Kalp çarpıntısı, farklı pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir.
Genel olarak stresli bir yaşam tarzı bulunan kişiler, çoğu zaman kalp çarpıntısı problemi ile karşılaşır. İnsanların çoğu tarafından bu duruma dair merak edilen bazı konular bulunur. Bunların başında çarpıntının ne kadar sürdüğü gelir.
Yaklaşık 20 dakika boyunca devam eden bir kalp çarpıntısı meydana gelebilir. Kalbin mevcut hızında artış ya da nefes darlığı gibi rahatsızlık hissi yaşatan bir durum ile karşı karşıya kalındığı zaman kesinlikle bir doktora danışmak gerekir.
Kalp Atışları Nasıl Hissedilebilir?
Kalp, yaşam boyunca çarparak vücut için gerek duyulan oksijen ve besin bakımından son derece zengin olan kanı hem organlara hem de dokulara ulaştırır. Devamlı şekilde gerçekleşen bu durum, insanları rahatsız etmez. Yani kişi genel olarak kalbinin attığını hissetmez.
Fakat bazı farklı sebeplere bağlı olarak kalbin ritminin yüksek hızda atması gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu durum ise temelde düzensiz kalp atışı ile hissedilebilir. Aynı zamanda kalbin son derece hızlı ve şiddetli şekilde atması da çarpıntının hissedilmesinde rol sahibi olur.
Kalp Çarpıntısının Belirtileri Nelerdir?
Kalp çarpıntısı noktasında görülen bazı belirtiler vardır. Bunların bir kısmı kısaca şu şekilde sıralanabilir;
● Kusma
● Baş dönmesi
● Huzursuzluk hissi
● Yorgun hissetme
● Geçici şekilde olan bilinç kaybı
● Gözlerde kararma
● Nefes almada güçlük
● Daralma hissi
● Göğüs ağrısı
● Kalpte tekleme
● Düzensiz kalp atışları
Nefes darlığı ile kalp çarpıntısı aslında birbirlerine eşlik eden ancak farklı tipte rahatsızlıklardır. Kalp çarpıntısının hissedildiği anda aynı zamanda nefes darlığını da hissetmek mümkündür. Nefes almada güçlük yaşayan kişinin stresi kalp çarpıntısına da sebep olur. Kalp çarpıntısı ile nefes darlığı hissedildiğinde ilk etapta kişinin rahatlatılması gerekir. Çarpıntı hafiflediği zaman ise en kısa süre içinde mutlaka bir kardiyoloğa başvurulması tavsiye edilir.
Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?
Kalp çarpıntısı, pek çok insanda meydana gelebilecek sağlık problemlerinden biridir. Bazı kişilerde daha nadir görülürken bazı kişilerde bu durum daha sık şekilde ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntısı yaşama riskini azaltmak için ise düzenli şekilde egzersiz yapmak, son derece önemli bir konudur. Bununla beraber sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketiminden de uzak durmak gerekir.
Aynı zamanda stres olunmaması da bu noktada son derece mühimdir. Tüm bunların yanı sıra dengeli beslenmek ile boy ve kilo uyumunun da dengeli şekilde olması kalp çarpıntısı riskini azaltır. Kalp çarpıntısı ile karşılaşıldığı zaman panik yapılmaması gerekir. Tam tersi kişinin kendini gevşetip rahat bir yere oturarak dinlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca derin nefes almak ve soğuk bir içecek tüketmek de bu noktada faydalı olabilir. Şiddetli biçimde öksürmek, elleri soğuk kıvamdaki suya batırmak ve ıkınmak da çarpıntıya iyi gelir.
Kalp Çarpıntısına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Kalp çarpıntısı sorununu sağlıklı beslenme ile ortadan kaldırmak mümkündür. Bu yolda su tüketimi de büyük önem arz eder. Vücut susuz kalınca kalp çarpıntısı oluşur. Kalp çarpıntısını önlemek adına şu bitkiler tavsiye edilir;
● Aslan kulağı
● Tarçın
● Nane
● Kedi otu
● Lavanta çayı
● Melisa çayı
● Ispanak
● Kekik
● Maydanoz
● Yulaf
● Fesleğen
● Patlıcan
● Kuşkonmaz
● Ada çayı
● Biberiye
● Portakal çiçeği
● Gül yaprağı
Bu bitkiler tek başına ya da az miktarda karıştırılıp kaynatıp tüketilebilir. Günde bir ya da iki bardak şeklinde tüketim yapılabilir. Ancak kronik rahatsızlık durumu varsa tüketim öncesinde doktora danışılması daha doğru olur.
Paylaş