Kalp Sağlığı İçin Bu Yiyecekleri Tüketmeyin
Kalbimiz, her gün yaklaşık 100.000 kez atıyor. Bazı yiyecekleri yemek, kalp sağlığına olumlu etki ederken, bazı yiyecekler ise kalp hastalığı ve felç riskini artırabiliyor. Bunlardan bazıları; şeker, tuz, yağ, paketli gıdalar, işlenmiş etler ve abur cubur grubu.
Kardiyologlar, kalp sağlığı için aşağıdaki yiyeceklerden kaçınılması gerektiği konusunda hemfikir. Öte yandan uzmanlara göre, vücudun proteine ihtiyacı olsa da, tavuk, hindi, balık ve deniz ürünleri gibi daha sağlıklı protein kaynakları seçmek en iyisi. Daha da iyisi, hayvansal protein yerine barbunya, mercimek, nohut veya siyah fasulye gibi bitki bazlı proteinleri denemek.
İşte kalp sağlığı için tüketilmemesi ya da kısıtlı miktarda tüketilmesi gereken yiyecekler:
Şeker, Tuz, Yağ
Yüksek miktarda tuz, şeker, doymuş yağ ve rafine karbonhidrat kalp krizi veya felç riskinizi artırır. Kalbiniz için endişeleniyorsanız, bu üçlüden uzak durun.
Kırmızı et
Çok fazla et tüketmek kalp hastalığı ve diyabet olasılığınızı artırabilir. Bunun nedeni, kolesterolü artırabilen doymuş yağda yüksek olmaları olabilir. Daha yeni araştırmalar, bağırsak bakterilerinin etin L-karnitin adı verilen bir kısmını nasıl işlediğine işaret ediyor. Porsiyonlarınızı sınırlayın.
Hamur İşleri
Kurabiyeler, kekler pastalar nadir tüketilmelidir. Hamur işleri kilo alımına yol açan ilave şeker yüklüdürler. Ayrıca daha yüksek trigliserit seviyeleri ile bağlantılıdırlar ve bu da kalp hastalığına yol açabilir. Ana içerikleri genellikle beyaz undur, bu da kan şekerinizi yükseltebilir ve sizi daha acıktırabilir. Daha sağlıklı yiyecekler için; tam buğday unu kullanabilir, şeker yerine pekmez, tereyağı veya katı yağ yerine sıvı bitki yağları kullanabilirsiniz.
İşlenmiş etler
Sosisli sandviç, sosis, salam ve işlenmiş sucuk kalbiniz için en kötü et türlerinden bazılarıdır. Yüksek miktarda tuzları vardır ve çoğunun doymuş yağ oranı yüksektir. Şarküteri ürünleri söz konusu olduğunda hindi sizin için salamdan daha iyidir çünkü doymuş yağ içermez.
Beyaz Pirinç, Ekmek ve Makarna
Beyaz undan yapılan pirinç, ekmek, makarna ve atıştırmalıklar sağlıklı lif, vitamin ve minerallerinden yoksundur. Rafine tahıllar hızla vücudunuzun yağ olarak depoladığı şekere dönüşür. Rafine tahıllar, kalp hastalığı ve tip 2 diyabetle bağlantılı olan araştırmalara göre göbek yağına neden olabiliyor. Tahıllarınızın en az yarısını kahverengi pirinç, yulaf ve tam buğday gibi tam tahıllardan almaya çalışın. Alışveriş yaparken "%100 tam tahıl" kelimesini arayın.
Alkol Tüketimi
Alkol tüketimi yüksek tansiyona, kalp yetmezliğine, felçlere ve kilo alımına neden olabilir.
Tereyağı
Tereyağı, kötü kolesterolünüzü yükseltebilen ve kalp hastalığını daha olası hale getirebilen doymuş yağ oranı yüksektir. Tereyağını, kalp sağlığına sahip tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren zeytinyağı veya bitkisel yağ bazlı sürülebilir ürünlerle değiştirmeniz daha iyi olur.
Patates kızartması
Lokantalardan ve fast-food yerlerinden alınan derin yağda kızartılmış patateslerde bol miktarda yağ ve tuz bulunur, bu da kalbiniz için çok zararlıdır. Yapılan bir araştırma, haftada 2 ila 3 kez patates kızartması yiyen kişilerin erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Patates cipleri
Hazır paket patates cipsleri kilo alımına en çok katkıda bulunan besinlerden biridir. Hem doymuş yağ oranı yüksek hem de kalp hastalığına da bağlı olan tuz oranları çok yüksek.
Paylaş