Kan Şekerinizin Yükseldiğini Nasıl Anlarsınız?

“Şekerim çıktı” sözünü artık yaşlı, genç herkes fazlasıyla kullanıyor. Kan şekerinizin yükseldiğini nasıl anlarsınız? İlk belirtiler yorgunluk, terleme, acıkma hissi, ağız kuruluğu, susama ve sık idrara çıkma.
 

Kan Şekerinizin Yükseldiğini Nasıl Anlarsınız?

Kan Şekerinizin Yükseldiğini Nasıl Anlarsınız?

Belirtiler;

-Sık idrara çıkma
-Yorgunluk
-Nadiren kusma
-Uyuma isteği
- Acıkmak
-Terleme
-Cilt kuruluğu, cilt sorunları

SIK İDRARA ÇIKMA

Kan şekeriniz yükseldiğinde, kanınızdaki fazla şekeri atabilmek için böbreklerinizin çok çalışması gerekir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu suyla birlikte fazla şekerden de kurtulur.

AŞIRI SUSUZLUK HİSSİ

Kan şekeriniz yükseldiğinde, vücut fazla şekerden kurtulmak için kendi dokularından su çeker. Enerji üretmek, besin maddelerini aktarmak ve atıklardan kurtulmak için bu sıvıya ihtiyaç duyduğunuzdan, beyninizde bir anahtar döner ve size susadığınızı hissettirir. Her zamankinden daha fazla su içme isteğiniz oluşabilir.

AĞIZ KURULUĞU

Kan şekeriniz yükseldiğinde, vücudunuz sıvı çektiği için ağzınızın köşeleri kuruyabilir ve çatlayabilir. Kanınızda daha az tükürük ve daha fazla şeker olması enfeksiyon olasılığını artırır. Diş etleriniz şişebilir ve dilinizin üzerinde ve yanaklarınızın içinde beyaz lekeler oluşabilir. Daha fazla su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek yardımcı olabilir.

CİLT SORUNLARI VE CİLT KURULUKLARI

Kan şekeriniz yükseldiğinde, vücudunuz fazla kan şekerinden kurtulmak için her yerden su alır. Bu, özellikle bacaklarınızda, dirseklerinizde, ayaklarınızda ve ellerinizde kuru, kaşıntılı, çatlak ciltlere neden olabilir. Zamanla yüksek glikoz seviyeleri de sinirlere zarar verebilir. Buna diyabetik nöropati denir. Kesikleri, yaraları veya enfeksiyonları hissetmenizi zorlaştırabilir. Tedavi edilmezse ayak parmağının, ayağın veya bacağın bir kısmının kaybı gibi daha büyük sorunlara dönüşebilirler.

GÖRME SORUNLARI

Kan şekeriniz yükseldiğinde vücudunuz gözlerinizdeki merceklerden sıvı çekebilir ve bu da odaklanmayı zorlaştırır. Yüksek kan şekeri de gözünüzün arka kısmındaki (retina) kan damarlarına zarar verebilir. Bu, uzun süreli görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabilir.

YORGUNLUK

Kan şekeriniz yükseldiğinde, Tip 2 diyabetiniz varsa ve kan şekeriniz çok sık yükseliyorsa, enerjinin hücrelerinize taşınmasına yardımcı olan insüline karşı daha az duyarlı olursunuz. Vücudunuz kendi insülinini üretemediği için tip 1 diyabette de aynı yorgunluğu yaşayabilirsiniz. Eğer doğru şekilde tedavi etmezseniz seviyeleriniz her zaman yüksek kalabilir. Doktorunuz ilaç yazarak ve yapabileceğiniz yaşam tarzı değişikliklerini önererek yardımcı olabilir.

SİNDİRİM SORUNLARI

Kan şekeriniz yükseldiğinde ve kan şekeriniz çok uzun süre yüksek kalırsa, bu durum gıdanın mide ve bağırsaklarınızda hareket etmesine yardımcı olan vagus sinirine zarar verebilir. Aç olmadığınız için kilo verebilirsiniz. Asit reflü, kramplar, kusma ve şiddetli kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

AŞIRI TERLEMEK

Kan şekeriniz yükseldiğinde de, çok düştüğünde de vücudunuzun salgıladığı hormonlar da sizi çok terletir. Glikoz seviyeleriniz çok fazla düştüğünde genellikle fark ettiğiniz ilk şeylerden biridir. Doktorunuz seviyenizi takip etmenize ve ilaç tedavisi, egzersiz ve yeme alışkanlıklarıyla bunları sağlıklı bir aralıkta tutmanıza yardımcı olabilir.

YOĞUN AÇLIK

Yemek yedikten sonra bile ani, yoğun açlık, vücudunuzun yiyecekleri kan şekerine doğru şekilde dönüştürmediğinin bir işareti olabilir.

BULANTI

Kan şekeriniz yükseldiğinde, seviyeleriniz çok yükseldiğinde ya da çok düştüğünde bu bir toparlanma etkisine neden olabilir. Kan şekeriniz bir uçtan diğer uca sıçrar, vücudunuzun sindirim sistemini karıştırır ve midenizin bulanmasına neden olur.

BAŞ DÖNMESİ

Kan şekeriniz yükseldiğinde, beyin hücrelerinizin düzgün çalışması için glikoza ihtiyacı vardır. Yeterli olmadıklarında kendinizi yorgun, halsiz ve baş dönmesi hissetmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca başınız ağrıyabilir.

https://doi.org/10.32739/uha.id.41561


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Ağustos 2023Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2023

© 2025e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.