KANSER TEDAVİSİNDE MUCİZE


A.A
                

Nano teknoloji ile kanserin erken teşhisi ve kişiye özel  tedavisi için yürütülen çalışmalar umut veriyor.

Emory Kanser Nano teknoloji  Merkezi Direktörü Prof. Dr. Shuming Nie, son araştırmasında nadir kanser  hücrelerini tespit etmeyi başardı.

Nano teknoloji ile kanser görüntüleme, moleküler tanı ve hedefli tedavi  uygulamaları için yaptığı araştırmalarla dikkati çeken ve ABD Ulusal Kanser  Enstitüsünün de destek verdiği Prof. Dr. Shuming Nie, ABD-Türkiye İleri  Araştırmalar Enstitüsü'nün Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan beldesinde  düzenlediği “Global Sağlıkta Fırsatlar ve Zorluklar” konulu foruma katıldı.

Türkiye'ye ilk kez gelen biyomedikal ve kimya mühendisi Prof. Dr. Nie, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, milimetrenin milyonda biri büyüklüğündeki yapılara  yeni sentez özellikleri kazandıran nano teknoloji ile kanserin erken teşhisi ve  tedavisi için değişik ülkelerdeki laboratuvarlarda yürütülen çalışmaların  sürdüğünü söyledi. Araştırmalarıyla nano parçacıklarının tıpta kullanımına büyük  katkı yapan Nie, kanser hastalarında erken teşhisin önemine işaret etti.  Moleküler seviyedeki yeni teknolojilerin kanserin erken teşhisi ile birlikte  tedavisi için de umut taşıdığını belirten Nie, “Tedavide iki şey yapmak  istiyoruz; ilki ameliyat sırasında sadece tümörleri vücuttan kazımak, ikincisi  ise kişiden alınan moleküllerle ona özel ilaç geliştirmek” dedi.

Nano parçacıklar ile geliştirilecek kişiye yönelik ilaçların sağlık  harcamalarını da düşüreceğini ifade eden Nie, “Nano parçacıkların kanserin erken  teşhisine yönelik ilk klinik uygulamaları başladı. Kesin tedavi için beş yılda  önemli gelişmeler olacak. Bu teknoloji ile 5 yılda kanserin erken teşhisi mümkün  olabilecek, 10 yıl içinde de tümörü bularak tedavi edecek” diye konuştu.

Nano teknolojinin tıpta kullanımının politik malzeme yapılmamasının  önemine işaret eden Nie, her ülkede bu tanı ve tedavilerin standardize edilmesi  gerektiğini vurguladı.
        
NADİR GÖRÜLEN KANSER HÜCRELERİNİ TESPİT ETTİLER

        
Prof. Dr. Nie, son olarak hodgkin (hoçkin) hastalığı olarak da bilinen  hodgkin lenfomanın erken teşhisine yönelik çalışmasıyla dikkati çekti. Nie'nin de  aralarında bulunduğu Emory ve Georgia Tech bilim adamları, kuantum noktalar  olarak bilinen ayarlanabilir floresan (fosforlu) nano parçacıkların nadir görülen  kanser hücrelerini tespit edebildiklerini ispatladılar.

Farelerde yapılan araştırmada, antikorlara bağlanan çok renkli kuantum  noktalarının, hodgkin lenfomasının karakteristik özelliği olan reed sternberg  hücrelerini nasıl ayırt ettikleri gösterildi. Kuantum noktaları ışıkla  etkileştiklerinde değişik renklerle kanserli fare hücrelerini gösterdi.

Kullandıkları çok renkli kuantum nokta lekeleme metoduyla kötü huylu  kanser hücrelerinin, heterojen doku örneklerinden hızlı ve doğru bir şekilde  ayırt edildiğini belirten Nie, bu yöntemin hodgkins ile sınırlı olmadığını,  kanser kök hücrelerinin teşhisini de sağladığını kaydetti.

Nanometrik büyüklükte yarı iletken kristaller olan kuantum noktalarının  benzersiz kimyasal ve fiziksel özellikler taşıdıklarını dile getiren Nie,  bunların kanserli hücrelerin yüzey veya iç yapılarındaki moleküler oluşumu  saptayan antikorlara kimyasal yolla bağlanabildiklerini söyledi.

Nie, kuantum nokta ile yüzey veya genetik esaslı kanser hücrelerinin  ayırt edilebileceğini, bunun da hedefe odaklı tedavi için iyi bir gelişme  olacağını sözlerine ekledi.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Temmuz 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.