KAYGI NEREDEN GELİYOR?

PSK.DR. AYŞEGÜL ERAY

Latince "tıkanma", "boğulma" anlamına gelen "angere" kökünden türetilmiştir.

Anksiyete ile birlikte anılan diğer kavram ise korkudur. Korku (fear) Almancadan gelen bir terimdir. Bu dilde köken aldığı kelime anlamı beklemek, pusuda yatmak veya saldırmak anlamına gelmektedir.

Anksiyete, bunaltı ya da sıkıntı olarak da adlandırabileceğimiz "Kaygı", herkes tarafından zaman zaman yaşanan korkuya benzer bir duygudur. Duygulanımda kaygı yönünde artış olduğunu ifade eder. Kişi bunu sanki kötü bir şey olacakmış gibi nedeni belirsiz bir duygu olarak algılar. Korku, dışarıdan gelebilecek kaynağı belli gerçek bir tehlike karşısında ruhsal ve bedensel olarak verilen bir tepki biçimidir. Böyle gerçek bir tehlike ile karşılaşan her insan şiddetli bir korku duygusuyla beraber bedensel tepkiler de gösterir. Örneğin kalbi hızla çarpmaya başlar, titrer, terler, gözbebekleri büyür, ürperir, tüyleri diken diken olur vb.

Kaygı bunlardan farklıdır değil mi?

Kaygı ise, nedeni bilincimizde olmayan yani nedeni hakkında net bir bilgimizin olmadığı, içsel bir tehlike ya da tehdit karşısında gösterilen ruhsal bir tepkidir ve korkuda olduğu gibi bedensel belirtilerin eşlik ettiği bir durumdur.Anksiyete, çok hafif bir tedirginlik ve gerginlik duygusundan panik derecesine kadar varan değişik yoğunluklarda yaşanabilir.

Aslında kaygı, anksiyete veya endişe, canlılarca yaşanan kaygı, korku, gerilim, sıkıntı halidir. Dünyaya uyum çabasında koruyucu bir tepkidir. Denetim dışına çıkıp kişinin işlevselliğini aksattığında ise Kaygı (Anksiyete) bozuklukları olarak incelenir. Psikiyatride de bir grup hastalığın genel adıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.