KESİN BİR TEDAVİSİ YOK
Dünyada oturmuş bir tedavi rasyoneli var.
Bu tedavinin hedefi, asetilkolin maddesini yerine koymak. Alzheimer’de beyinde eksilen maddelerden biri asetilkolin. Bu madde hücreler arası iletişimde etken bir madde. Asetilkolini artıran ilaçlar var günümüzde. Bunlar bu alandaki ilk ciddi tedaviler ve üç ilaç var farklı madde içeren (Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin). Hasta ne kadar erken dönemde yakalanır ve ilaç başlanırsa o kadar yararlı oluyor. Genel gidişatında çok büyük bir değişiklik yapmıyor olsa da bu ilaçlarla sosyal hayat içinde tutuyorsunuz hastaları. Çünkü bu maddeyi yerine koymak, hücre ölümünü engellemiyor maalesef.
Şimdilerde yeni bir tedavi daha var. Molekülün adı "memantin" Bu daha farklı bir yolla işe yarıyor. Glutamat adı verilen ve bu hastalıkta zararlı etkisi olan bir maddenin yaptığı toksik etkiyi azaltıyor. Memantin tedavisi gidişatı biraz uzatabiliyor. Ama pratik anlamda bunu uzatmanın ciddi bir tedavi olup olmadığı da tartışılıyor. Hastalığı bütünüyle ortadan kaldıracak bir tedavi değil bu. Bunun dışında, psikolojik ya da fizyolojik sorunlara ilişkin ilaçlar da veriliyor. Gelecek tedaviler içinde en fazla umut veren ise aşı tedavisi... Aşı geliştirilirken yan etkilerden dolayı durduruldu ama yeniden denemeler başladı. İlk denemeler beyinde iltihap yapmıştı.
Aşının izlediği yol; Alzheimer sonucu oluşan bir takım olmaması gereken birikimleri yok etmek. Aşı bir vücut savunması yaratarak o maddeleri temizlemeye yarıyor. Beyinde normalde olmaması gereken birikimi, savaşarak temizliyorlar. Son denemelerin sonuçları henüz yayınlanmadı ama duyumlar olumlu olduğunu gösteriyor. Fakat böyle bir yöntemin genel kullanıma girmesi oldukça vakit alır. Yani en az 5-10 yılı bulur. Buna karşın geliştirilmekte olan diğer ilaçlar ile yakın zamanda elimizdeki ilaçlar daha da güçlenecek.
Paylaş