KIRIK NOTA DİKKAT!

DHA

İlköğretim okulları ve liselerdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci cuma günü alacakları karneye odaklanırken uzmanlar da velileri karnesinde zayıf notu olan çocuklarına iyi davranmaları konusunda uyarıyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Abay, velilerin yanlış davranışlarının, karnesinde zayıfı olan çocukların psikolojisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Abay, velilerin çocuklarının başarısızlıklarını onların kişiliklerine mal etmemeleri gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Okul başarısızlıkları depresyon ve anksiyete bozukluklarına neden olabilir. Veliler ne olursa olsun çocuklarından sevgilerini eksik etmemeli. Başarısızlık durumlarını kişiliklerine mal ederek onları benlik algılarıyla ilgili olumsuz düşüncelere sevk etmeyin. Başarısızlıkların nedenlerini belirleyip bir sonraki dönemde bunların telafisi üzerinde çalışmak hem anne baba için hem de çocuk için daha verimli olacaktır."

Karneleri başarısız olan çocuklara verilecek olumsuz tepkilerin çocuklarda öz güven yitimine neden olacağını belirten Prof. Dr. Abay, "Çocukların getirdikleri başarılı veya başarısız karnelere karşın verilmesini istedikleri tepki elbette olumlu olacaktır. Başarılı olan çocuğun ödüllendirilmesi onu daha da motive edecektir. Ancak başarısız olan çocukların cezalandırılması kaygılarını artıracak, suçluluk duygusuna kapılmalarına neden olacak ve kendilerine güvenleri sarsılmış olacaktır. Başarılı da olsa, başarısız da olsa çocuk tatili hak etmiştir" dedi.

Karne sonucu ne olursa olsun çocuğa sevildiğinin hissettirilmesi ve dile getirilmesinin benlik gelişiminde büyük rol oynadığını vurgulayan Abay, "Başarısızlığının nedeninin araştırılması, gerekli durumlarda uzmandan destek alınması uygun olur. Çocuk, başarılı diğer yaşıtları ve kardeşleriyle karşılaştırılmamalıdır. Karnesi çok iyi olan çocuklara fazla ilgi gösterilmesi, başarısız çocuğun üzerindeki baskıyı artırarak kaygı yaratacaktır" diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.