KIRMIZI YÜZLÜ MÜSÜNÜZ?

Psikohayat Dergisi Mayıs-Haziran 2009 sayısı

Genel kabul olarak, al yanaklı olmak sağlıkla ilişkilendirilirken, solgun, sarı benizli olmak hastalıkla örtüştürülüyor. School of Psychology'den araştırmacılar bunda haklılık payı olduğunu ispatladılar.

St Andrews Üniversitesi'nden bir ekip kan ve kandaki oksijen miktarıyla cilt renginin ne kadar değiştiğini ölçtüler. Bilgisayar grafikleri yardımıyla, katılımcılar fotoğraflardaki yüzlerin rengini daha sağlıklı kılmaya çalıştılar. Sonuçta katılımcıların tüm yüzlerde sağlıklı görünümü arttırmak için oksijen miktarı daha fazla olan kan rengi ekledikleri saptandı. 

Araştırmanın öncüsü lan Stephen bu durumu şöyle yorumluyor. "Cildimiz çok sayıda kılcal kan damar içeriyor. Oksijenle yüklü kan bunlar aracılığıyla cilt hücrelerine taşınıyor. Bu sayede cilt hücrelerimiz "nefes alıyor" ve egzersiz sırasında ısı kaybetmemiz mümkün oluyor. Fiziksel açıdan fit veya seks hormonları daha yüksek olan kişilerde bu kan damarları daha fazla. Sağlıksız, formsuz, yaşlı veya sigara kullanan kişilere göre, bu kişilerin yüzleri daha kolay kızarıyor. Ayrıca kalp veya akciğer hastalıkları olan veya formsuz kişilerle kıyaslandığında, fiziksel olarak formda olan kişilerin kanlarında daha fazla oksijen barınıyor." 

Çalışma sonuçlarını değerlendiren Profesör Dave Perrett, şu açıklamayı yapıyor: "Katılımcılar oksijen düzeyleri düşük, daha koyu, hafifçe mavi kana nispetle, çok fazla oksijen içeren, parlak kırmızı rengin daha sağlıklı gözüktüğüne karar verdiler. İnsanların bu ince farklı görebilmiş olması çarpıcı. Bu durum oldukça kırmızı yüzlü kişilerin neden o kadar sağlıklı gözükmediğini açıklayabilir; sorun kanlarının rengi olabilir. Önemli olan sadece kan miktarı değil. Sağlıklı gözükmemizi sağlayan şey kanımızın tipi." 

Stephen son olarak şu tavsiyeyi yapıyor: "Fiziksel çekicilik sağlıklı bir görünümle yakından ilişkili olduğu için, siz de sigarayı bırakıp, daha fazla egzersiz yaparak, ciğerlerinize ve kalbinize özen gösterirseniz, sağlıklı ve çekici bir görünüme kavuşabilirsiniz."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.